Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cene mesa neće rasti

    Kada kupaca ima više, a robe malo – cene rastu. Slično se tokom prethodnog meseca dogodilo i sa svežim mesom u trgovinama. Gotovo „preko noći“, kilogram svinjskog buta je sa prosečnih 450 poskupeo na 550 dinara po kilogramu. Klaničari, međutim, najavljuju da će se situacija na tržištu mesa smiriti, kao i cene.


    Uz nestašice, ni uticaj evra nije bio zanemarljiv. Proizvođači su pokušavali da istrpe „udarce“ rasta evropske monete, jer svako poskupljenje „uzme“ i dobar deo potrošača.

    Kupovna moć će biti mera cene svih namirnica, pa i mesa – kaže profesor Miladin Ševarlić, sa Poljoprivrednog fakulteta. – Ionako potrošnja mesa u Srbiji pada i trenutno je ispod 50 odsto proseka Evrope. Za Starim kontinentom posebno zaostajemo kada je reč o učešću kvalitetnije grupe mesa u ukupnoj ponudi.

    Na većini stočnih pijaca u Srbiji broj grla tovljenika, u maju je bio znatno manji nego u prethodnih nekoliko meseci. Ponuda žive stoke bila je slabija, jer se rusko tržište zainteresovalo za meso iz Srbije. Posebno za svinjsko. Potrebe ovog tržišta su velike, pa su cene žive vage svinja sa 150 porasle i na 200 dinara.

    – Sada se cena stabilizovala na 180 dinara po kilogramu žive vage – kaže Milenko Đurđević, vlasnik klanice „Đurđević“. – Ovo poskupljenje je imalo više uzroka. Uz ruske kupce, na svetskom tržištu poskupela je stočna hrana. Samo sojina sačma je poskupela za 30 odsto, a uobičajeno – došlo je do veće potrošnje mesa.

    Ipak, Đurđević očekuje da će se situacija smiriti jer sada proizvođači, kako ističe, imaju interes da se bave svinjarstvom.

    I u klanici „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja tvrde da teško dolaze i do svinja i junadi. Za dva nedelje, kako kaže Brankica Bokan, rukovodilac ove klanice, živa vaga svinja poskupela je za 15 do 16 odsto, a junad 10 odsto.

    – Sve to je uzrok poskupljenja – kaže Bokan. – Pre dve nedelje smo podigli cene za 6,2, a u petak za sedam odsto, što je više od 14 odsto. Cena svinjskog buta je 526 dinara, što jeste visoko, ali očekujemo da će se snabdevanje tržišta mesa normalizovati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE