Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Toščelik“ uplatio celokupni iznos za Željezaru Nikšić

    Turska kompanija „Toščelik“, koja je 30.aprila za 15,1 milion eura kupila nikšićku Željezaru, juče  je uplatila preostali novac. U pitanju je 13,6 miliona eura jer je prilikom konkursa uplatila depozit od deset odsto.


    Turci su za 12. jun najavili konferenciju za novinare kada će saopštiti detalje koji se tiču statusa preostalih 314 radnika, kao i budućih planova i investicija.

    Stečajni upravnik Veselin Perišić je nakon potpisivanja kuporodajnog ugovora istakao da je iz razgovora sa Turcima shvatio da oni ne samo da su zainteresovani da zadrže radnike već da postoji mogućnost prijema novih, dok će one zaposlene koji novom vlasniku ne budu trebali Vlada zbrinuti, kao što je to uradila i sa prethodnim viškom.

    Nakon uplate sledi podela novca poveriocima ali tek nakon donesenog rešenja o glavnoj deobi, koje će usledeti nakon formiranja nacrta i okončanja postupka oko eventualnih žalbi. Taj proces bi mogao da bude završen za mesec, eventualno dva.

    Kod namirenja potraživanja, kako je Perišić više puta ponovio, važi princip isključivosti – jedna klasa mora biti u potpunosti namirena da bi se prešlo na novu. To znači da od 15,1 miliona eura, kada se namire poverioci prve i druge klase, za treću klasu, u kojoj se nalaze i država i bivši vlasnik, ostaje 220.000 eura.

    „Prvo će biti isplaćeni radnici koji su u prvom isplatnom redu. Moraju se rezervisati sredstva i za sve zaposlene koji su rešili da putem suda dokazuju osnovanost potraživanja.

    Zatim sledi Poreska uprava, a ako se desi da nema dovoljno sredstava za treću klasu onda važi princip srazmernog namirenja“, kazao je Perišić.

    Nesporna potraživanja radnika iznose 5.530.000 eura, dok putem suda pokušavaju da dokažu osnovanost potraživanja za iznos od 1,75 miliona eura. Poreska uprava ima potraživanja u iznosu od 7,6 miliona eura.

    Čak 880 poverilaca prijavilo je 193 miliona eura potraživanja od Željezare a priznato je preko 125 miliona. Država sa 33 miliona eura, na račun kredita koji je platila a za koji je dala garancije, je u trećem isplatnom redu.

    Bivši većinski vlasnik, MNSS, i sa njima povezana kompanija „Recupero“ od Željezare potražuju blizu stotinu miliona eura. Stečajni upravnik im je nakon angažovanja nezavisnih finansijskih eksperata priznao 60 miliona eura, od čega MNSS-u 13 miliona a „Recuperu“ oko 47 miliona, dok je 36 miliona koje bivši vlasnik potražuje na ime izgubljene dobiti osporio.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE