Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japan povećava uvoz tečnog prirodnog gasa

    Japan je posle privremenog odustajanja od atomske energije prinuđen da poveća uvoz energenata, izjavio je predsednik japanskog Nacionalnog udruženja za gas Micunori Torihari.
    U tekućoj finansijskoj godini će, prema njegovoj prognozi, uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) porasti 10 odsto u odnosu na 2011/12. i dostići 85 do 90 miliona tona ukoliko atomske elektrane ne budu u skorije vreme ponovo puštene u rad.

    Japan je u finansijskoj 2010/11, pre oštećenja nuklearke „Fukušima“, uvezao 70 miliona tona TPG, ali su u 2011/12. isporuke iz inostranstva porasle na 82 miliona tona.

    Ta zemlja, međutim, nema dovoljno razvijenu infrastrukturu za TPG tako da bi dalje povećanje uvoza moglo da bude problematično. Vlada Japana još nije odlučila kada će obnoviti rad atomskih elektrana. Udeo nuklearki u ukupnoj japanskoj proizvodnji električne struje je do zemljotresa i cunamija u martu prošle godine iznosio 30 odsto.

    Japan će u uvozu TPG morati da konkuriše drugim zemljama u regionu, kao što je Južna Koreja, koja je veliki uvoznik tog energenta i koja takođe traži načine za povećanje isporuka. Korejska gasna korporacija (KOGAS) planira da uloži oko 2,5 milijardi dolara u različite projekte za proizvodnju nafte i gasa u Mozambiku i Iranu , što je 50 odsto više od prošlogodišnjih investicija.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE