Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rejting Srbije: „Plivamo“ po dnu

    Još se nije stišala bura oko nedavne informacije da je Srbija na samom dnu liste po kvalitetu zdravstva, kada nam je stiglo novo istraživanje, po kom se nismo proslavili ni kad je u pitanju demokratičnost društva. Dok nam je zdravstvo na poslednjem, 34. mestu lestvice, po demokratičnosti smo „upali“ u grupu poludemokratija, gde su i Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Crna Gora i Makedonija.
     
    Istraživači Freedom House-a ocenjivali su bodovima od jedan do sedam, s tim što je jedan najviša, a sedam najniža ocena. U većini ovih oblasti Srbija je nešto ispod „zlatne sredine“ (3,25). Ipak, po nezavisnosti medija (ocena 4), korupciji (ocena 4,25) i vladavini prava (ocena 4,5), među lošije rangiranima smo.
     
    – Situaciju treba shvatiti krajnje ozbiljno jer već duže vremena mi ne samo da ne napredujemo, već nazadujemo. Očigledan je primer indeks percepcije korupcije – kaže Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija.
     
    Tako smo na listi Transparency International-a pretprošlu godinu završili na 78. mestu od 178 zemalja, a prošlu na 86. po korupciji. A posledice su očigledne. Tamo gde je visok stepen korupcije, slabiji je ekonomski razvoj, ali i stepen demokratije i ljudskih prava. Zato su nas Češka, Poljska i Slovenija odavno pretekle.
     
    Prema pokazateljima Svetskog ekonomskog foruma, mi smo na 128. mestu od 142 zemlje kad je u pitanju železnička infrastruktura, 131. smo po kvalitetu puteva, 128. po nezavisnosti sudstva. Srbija je treća po odlivu mozgova i 102. od 139 zemalja po efikasnosti tržišta rada.
     
    – Tačno je da smo po većini kriterijuma loše kotirani u Evropi, ali smo, ako to teši, u daleko boljoj situaciji od afričkih, siromašnih azijskih i latinoameričkih, kao i od pacifičkih zemalja – kaže Goran Nikolić, ekonomista.
     

    Ovakva pozicija ne treba da nas iznenađuje, jer smo na dnu Evrope ceo vek. Spisak onoga po čemu smo sada bolji nego pre deceniju nije mali, ali su i drugi u međuvremenu napredovali, pa se naše pozicije na svetskim rang-listama nisu poboljšale.


    Ipak, produžen je životni vek, porastao je broj obrazovanih, pokazujemo blage pomake u popunjavanju PISA testova, drastično je opala smrtnost odojčadi. Dok je pre pola veka umiralo svako deseto dete do godinu dana, danas umire njih sedam na 1.000. I pored toga, mortalitet nam je izuzetno visok. To je zato jer smo jedna od 10 najstarijih nacija na svetu. Osim toga, kaže Ivan Marinković iz Centra za demokratska istraživanja, zaostajemo i po prevenciji:
     
    – Stopa kardiovaskularnih bolesti nam je izuzetno visoka, kao i stopa obolevanja od tumora. U prvom slučaju smo osmi, a u drugom delimo treće mesto u svetu. Zato nam treba mnogo bolja zdravstvena zaštita.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE