Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UN očekuju usporavanje rasta svetske ekonomije u 2012.

    Rast svetske ekonomije i trgovine će ove godine usporiti, prognozirale su Ujedinjene nacije u Njujorku i upozorile da kriza u evrozoni znatno ugrožava čak i tako slabe pokazatelje.
     
    U polugodišnjem izveštaju UN pod nazivom „Svetska ekonomska situacija i izgledi“ upozoreno je da će eskalacija suverene dužničke i bankarske krize u evrozoni dovesti do „snažnih previranja“ na finansijskim tržištima.
     
    Stručnjaci UN su revidireli najniže prognoze rasta svetske ekonomije na 2,5 odsto u ovoj godini, odnosno 3,1 odsto u 2013, posle jačanja od 2,7 procenata u 2011, prenela je u četvrtak francuska novinska agencija AFP.
     
    U izveštaju je ukazano da stroge mere štednje koje radi borbe protiv dužničke krize uvode vlade, pogađa tražnju, investicije i izglede za ekonomski rast.
     
    „Očigledno je da napori za ponovno uspostavljanje održivosti duga putem stroge fiskalne štednje izazivaju neželjene posledice“, upozoreno je u izveštaju UN i dodato da razvijene zemlje, pre svega one u Evropi, imaju teškoće da razbiju taj začarani krug.
     
    U izveštaju je data „manje tmurna prognoza“ za privredu Sjedinjenih Američkih Država, najveću na svetu, s obzirom na veće otvaranje radnih mesta od očekivanog i značajno povećanje izdataka za potrošnju u toj zemlji.
     
    UN očekuju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD od 2,1 odsto u ovoj godini i 2,3 odsto u 2013, veći od ranije prognoziranog i takođe iznad rasta od 1,7 procenata u 2011.
     
    Rast svetske trgovine će ove godine usporiti na 4,1 odsto, sa 13,1 odsto u 2010. i 6,6 procenata u 2011, prognozorale su UN. U izveštaju je upozoreno da se kriza na svetskom tržištu rada pogoršava, pre svega u evrozoni.
     
    UN su pozvale na koordiniranu međunarodnu preorijentaciju kursa „sa kratkoročne konsolidacije, na jak ekonomski rast sa srednjoročnom i dugoročnom fiskalnom stabilnošću“.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE