Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prijepolje: Besna krava divljala po selu

    Tek što je jedna od dve priplodne junice, uvezene iz Nemačke, istovarena iz kamiona u Ljeskovcu, zaseoku sela Đurašići, u sredu popodne počela je da skače, lomi ograde, juri meštane, koji su se sklanjali u zgrade i na drveće, a novi vlasnik Milomir Kelović (59), morao je zbog povreda u bolnicu. Koji sat pre, u Prijepolju je stočarima podeljeno 50 grla, namenjenih izmeni rasnog sastava stoke.

    – Kao pomahnitala jurila me nekoliko desetina metara i u dvorištu zakačila rogovima i bacila pet metara, kao džak, na ćošak kuće. Slomljeno mi je jedno rebro ispod srca, povređena desna ruka, ima modrice po glavi i nogama. Lekari su me ostavljali da ležim u bolnici, – ispričao je u četrvtak ujutru Milomir, čije šestočlano domaćinstvo ima dve krave i nameravalo je da poveća broj grla.

    Milomirov brat Drago (62) pokušao je da umiri „besnu Švabicu“, staru dve i po godine i tešku oko 400 kilograma. Nudio joj je vodu, koncentrat i seno, ali ona to nije ni pogledala, a on se spasao begom preko ograde. Komšija Nedeljko Tošović, kako je ispričao Milomir, pred razjarenom junicom utekao je na stablo graba i tamo proveo čitav sat, čekajući da ona ode niz livadu. Prava drama odvijala se kad je, na poziv vlasnika, stigao veterinar Jože Pušica.

    – Junica je skočila kroz veliko trnje, raznela ogradu od četiri reda bodljikave žice, a Jože se spasao bekstvom u auto – ispričao je u telefonskom razgovoru za „Novosti“ Milomir. – Celu noć smo se smenjivali na dežurstvu, sa roguljama i vrljikama u rukama, da ne iskoči iz ograde i krene putem niz selo prema Zalugu. Ništa nije jela, ni okusila vodu, samo je slinila na nos. Da sam znao da će me ovaj belaj snaći, ne bih ni konkurisao za raspodelu u Službi za poljoprivredu.

    U četvrtak pre podne u selo je stigla ekipa Veterinarskog instituta iz Kraljeva, sa inspektorima. Niko od njih nije bio voljan da da izjavu, upućujući novinare na Ministarstvo poljoprivrede. Čak su nisu dozvolili ni fotografisanje, a među meštanima je zavladao muk. Jedino je mr Aleksandar Tomić iz VI u Kraljevu, koji je sačinio zapisnik, a potpisao ga je republički veterinarski inspektor Azem Hurić, rekao da je junica „neškodljivo uklonjena“. U međuvremenu je stigao i bager da telo zakopa na imanju vlasnika.
     
    Pucanj pun misterije



    Jedan od meštana je rekao da je nešto posle 10 sati čuo pucanj i da je junica odstreljena iz puške. Republički veterinarski inspektor je, kako se nezvanično saznaje, kazao da je „junica uginula tokom noći“. To pak daje novu misteriju ovom slučaju, a meštani strahuju da nije u pitanju neka zaraza koja će ugroziti stočni fond.
     
    Pena 
     
    – Pokušavao sam da, kao kauboj, preko ograde bacim konopac na rogove i vežem junicu. Sedam ljudi nije uspelo da je savlada celo popodne. Pena joj je išla na usta – rekao je Blagoje Radović (65), iz Zaluga, jedini spreman za razgovore sa novinarima pred ekipom inspektora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE