Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Analitičari predviđaju nestanak Facebook-a do 2020. godine

    „Svet bez Facebooka“ zvuči neverovatno, ali nakon padanja cena njihovih deonica, analitičari veruju da će Facebook nestati za pet do osam godina.

    „Za pet do osam godina oni će nestati na isti način na koji je nestao i Yahoo. Yahoo još uvek zarađuje novac, još uvek je profitabilan, još uvek imaju 13.000 zaposlenih, ali Yahoo ima samo deset odsto vrednosti koju je imao na svom vrhuncu 2000. godine. Prema svim pravilima, oni su nestali“, kazao je Erik Džekson, osnivač Ironfire Capital, jednog od specijalnih fondova.

    Džekson je istakao da su dosad postojale tri generacije internet kompanija. Yahoo je savršen primer online pionira. Onda je u drugoj generaciji došao Facebook sa svojim društvenim mrežama. Treća generacija će biti zasnovana na mobilnosti.


    Mnoge analitičare ovakva predviđanja ne bi iznenadila i ako se ostvare, jer je Facebook u decembru prošle godine imao više od 425 miliona aktivnih mobilnih korisnika. Iako je ta brojka impresivna, Facebook od tih mobilnih korisnika trenutno ne zarađuje nikakav novac.

    Facebook pokušava da se reši optužbi da ne rade dovoljno na zadovoljavanju mobilnih korisnika. Facebook je počeo da „leči svoju najveću boljku“ i omogućio kupovinu sponzorisanih priča u novostima (News Feed-u) specijalno za mobilne uređaje. Kupili su Instagram za milijardu dolara i zaposlili su tim odgovoran za kreiranje aplikacije za fotografisanje Lightbox Android, lansirali su novu aplikaciju za sve uređaje sa Appleovim operativnim sistemom. Džekson smatra da će se nezadovoljstvo povećati uprkos njihovim deonicama, prenosi NDTV.

    „Facebook može kupiti mnogo mobilnih kompanija, ali su još uvek jedna velika internet-stranica, a to se razlikuje od mobilne aplikacije. Na isti način na koji se Google borio da uđe na društvene mreže i Facebook će morati da se bori da uđe na mobilne uređaje“, izjavio ja Džekson.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE