Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Duvan osvaja vojvođanske oranice

    Duvan sorte virdžinija zauzeo je i ove godine više od 250 hektara atara u selu Maradik u inđijskoj opštini, i kako proizvođači ocenjuju, ova kultura bi mogla da se širi i osvaja nove površine, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede. Zasad je nešto više od 30 proizvođača duvana u selu, dobro tehnički i stručno opremljenih, sposobnih da uz mere agrarne politike uvećavaju proizvodnju.


    – Rasađivanje duvana se privodi kraju. Zasadio sam trideset hektara pod ovom kulturom i to mi je osnovna proizvodnja. Imam vlastitih osam sušara za duvan, i samim tim opredeljen sam za ovu proizvodnju. Međutim, mi nemamo sigurnosti – do sada smo imali 20.000 dinara premije po hektaru duvana, ali ta uredba više ne važi, a koliko će biti to još ne znamo – kaže Nenad Đokić, čovek koji ima najveće površine pod duvanom u Maradiku.

    Maradički proizvođači duvana primorani su da sami ugovaraju proizvodnju, uglavnom je to sa Duvanskom industrijom Senta, sa Čokom i „Tabeksom“ iz Sremske Mitrovice. Međutim, i ova proizvodnja postaje nestabilna, jer pojedinim proizvođačima još nije isplaćena sva prošlogodišnja proizvodnja.

    Nenad Đokić ističe da u Maradiku, gde se duvan gaji bez navodnjavanja, prinos virdžinije, suvog lista duvana postižu od 2,7 do maksimalno tri tone kada je godina posebno povoljna za uzgoj ove kulture.

    Bojan Tatić, koji duvan uzgaja na 25 hektara, kaže da je već rasadio 15, a ostaje mu da završi posao na još deset hektara, kaže da su uslovi za uzgoj duvana pogoršani i da bez premije seljaci neće imati računa da uzgajaju ovu industrijsku biljku.

    – Kilogram suvog lista duvana je 1,60 evra, a da bih ga ja proizveo ulaganja se kreću oko 1,55 evra. Prethodnih godina smo dobijali premiju koja iznosila, zavisno od roda, oko 50.000 dinara po hektaru. Tada nam je premija bila čista zarada, da bi je lane smanjili na 20.000 dinara, a šta će biti ove godine tek ćemo videti – kaže Bojan Tatić.

    Za ovo proleće kažu da je odlično za razvoj duvana, naročito zbog učestale kiše koja dobro pogoduje usevima, međutim, oni misle da bi država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede Srbije, moralo, kad je reč o premijama, blagovremeno doneti odluku da seljaci mogu na duži rok da planiraju proizvodnju.

    Sto sušara 
     
    U Inđijskoj opštini pod duvanom je zasejano oko 450 hektara. Najveće površine nalaze se u Maradiku, gde nijedan proizvođač nije zasejao duvana ispod 15 hektara. U selu ima više od sto sušara.

    Nema nezaposlenih 
     
    U sezoni sadnje, a posebno berbe duvana, u Maradiku nema nezaposlenih. Od 1. jula, kad počinje berba, pa do jesenjih mrazeva u oktobru, maradički proizvođači duvana svakodnevno angažuju oko 15 sezonskih radnika po domaćinstvu, čija je dnevna zarada oko 1.500 dinara. To, po njihovim računicama, znači da je bar 500 meštana angažovano više od 90 dana godišnje na berbi duvana i da ostvaruje dobru zaradu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE