SAD: Javni dug za 10 godina 100% BDP-a

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD: Javni dug za 10 godina 100% BDP-a

  Američki dug je na putu da u narednih 25 godina poraste na nivo koji je dvostruko veći od ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje, saopštila je kancelarija za budžet pri američkom Kongresu (CBO).
   
  U saopštenju CBO se navodi da bi prema aktuelnoj fisklanoj politici, nacionalni dug mogao porasti sa 70 odsto, koliko je predviđeno da će iznositi krajem 2012, na 100 odsto BDP-a za samo deset godina.
   
  “Nakon toga, sve veći disbalans između prihoda i rashoda, u kombinaciji sa spiralnim kamatama, samo bi dodatno podstakao rast duga”, navedeno je u izveštaju CBO.
   
  Udeo javnog duga u BDP-u će do 2026. premašiti istorijski maksimum od 109 odsto, i približiće se nivou od 200 odsto u 2037. godini.
   
  Američka ekonomija će u predstojehim decenijama biti suočena sa istorijskim pritiscima, zbog starenja američkog stanovništva, usled čega će porasti broj ljudi koji primaju socijalne naknade i zdravstvenu zaštitu.
   
  “Međutim, odluke o porezima i potrošnji će takođe imati velike posledice po buduće nivoe duga”, rekao je direktor CBO Daf Elmendorf.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE