Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Melenci: Svetsko prvenstvo u pravljenju paprikaša

    U Melencima, pokraj Zrenjanina, juče održano 14. svetsko prvenstvo u spravljanju čobanskog paprikaša. Šampionski paprikaš spremilo domaće Kinološko društvo


    Pobednik 14. svetskog prvenstva u kuvanju čobanskog paprikaša, juče održanog u Melencima kraj Zrenjanina, jeste ekipa domaćeg Kinološkog društva, a šampionski paprikaš začinio je glavni kuvar ekipe Dragiša Mojsin.

    Upućeniji u tajne bakrača i šerpi na ovoj manifestaciji, koja se po tradiciji održava na slavu sela Sv. Trojicu u kestenovoj šumi čuvene melenačke banje „Rusanda“, kleli su se da ovogodišnji šampionat nije namešten. Dokaz – dugo se čekalo dok se pobednici nisu javili organizatoru, jer su i sami bili iznenađeni što su pobedili. Jednostavno, nisu verovali da su skuvali najukusniji čobanski paprikaš…

    Šeretski raspoloženi učesnici i stalni posetioci ove turističke fešte, koja privlači hiljade turista iz cele Srbije, ali i inostranstva, a dobri poznavaoci „melenačke duše“ – izneli su „jači argument“ o regularnosti takmičenja.

    – Minulih godina obavezno je pobeđivala ekipa zrenjaninske Policijske uprave, i to – saobraćajna policija. Sada je glavni pehar pripao nama domaćini, što je dokaz da je otišao u prave ruke – čulo se na svečanosti proglašenja pobednika, uz gunđanje čak tri policijske ekipe – iz Zrenjanina, Kikinde i Internacionalne asocijacije.

    Drugo mesto pripalo je Sindikatu Okružnog zatvora u Zrenjaninu, čiji je paprikaš skuvao Nebojša Kišprdilov, poznatiji kao Pajuška, takođe Melenčan. Treća je bila ekipa „Bonda“ iz Kikinde. Utešnih nagrada nije bilo, ne računajući tradicionalnu darežljivost takmičara koji su nemilice nudili gostima da „koštaju“ paprikaš iz njihovih bakrača.

    – Konkurencija je bila zaista jaka. Ocenjivali smo 44 uzorka, a razlika između pobednika i najbližih suparnika iznosila je samo dva-tri boda. Nismo znali ko stoji iza kojeg paprikaša, jer su uzorci dati pod brojevima – kaže Boško Kevrešan, dugogodišnji šef kuhinje u „Interkontinentalu“ u Beogradu, inače rođeni Melenčan.

    – Nema nikakve tajne! Dugo se krčkao, a naravno, uneo sam ljubav, zato smo verovatno pobedili – kaže šampionski kuvar Dragiša Mojsin.

    A u kestenovoj šumi „Rusande“, juče se paprikaš kuvao na više od 100 mesta! Ekipe su uglavnom bile iz ovog dela Banata, najviše iz Zrenjanina. Štandove su imale i gotovo sve partije – iz vlasti i opozicije. Jedni pokraj drugih kuvali su i gostili se demokrate, naprednjaci i radikali. Malo dalje, Čankovi ligaši, sa svojom, ali i evropskom zastavom, sladili su se iz velikog bakrača.

    Sto ovaca 
     
    Ovogodišnji 14. šampionat ostaće zabeležen i po tome što je za njegovo održavnje „glavom platilo“ više od 100 ovaca i jaganjaca – celo stado.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE