Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podele u FBiH koče gradnju HE Ugar

    Izgradnja hidroelektrane na reci Ugar, pritoci Vrbasa, koju su vlade RS i FBiH zajednički dogovorile još pre četiri i po godine, nije ni na vidiku, s obzirom na to da iz FBiH nikada nije došao konkretan predlog za realizaciju projekta.

    U FBiH po pitanju izgradnje HE Ugar postoji interni problem jer dve elektroprivrede u tom entitetu ne mogu da se dogovore u vezi s obimom učešća u projektu, ali i u vezi s tim ko će voditi projekat.

    Milan Baštinac, pomoćnik ministra za elektroenergetiku u Vladi RS, rekao je da problem definitivno nije u Banjaluci, jer su pokušavali sa drugom stranom da pričaju na tu temu.

    „Bilo je nekih dogovora od pre, ali od strane FBiH nije bilo nikad konkretnih predloga u vezi s početkom realizacije. Mi smo sa svoje strane ispunili sve što treba, čak i više od toga. Stalno potenciramo to pitanje, jer nam je bitno zbog vodoprivredne osnove da znamo šta da planiramo, ali odgovora iz FBiH nema“, rekao je Baštinac.
     
    Zbog nedostatka osnovnih projektnih dokumenata nije poznata čak ni tačna lokacija na kojoj bi trebalo da bude građeno hidroenergetsko postrojenje na Ugru, niti gde bi bilo sedište zajedničkog preduzeća.

    „Hidroelektrana bi, prema zamisli, instalisanu snagu veću od 30 megavata, što bi sigurno zahtevalo investiciju u vrednosti od od oko 50, 60 miliona evra“, rekao je Baštinac.

    Delegacije vlada RS i FBiH, predvođene tadašnjim premijerima Miloradom Dodikom i Nedžadom Brankovićem, dogovorile su 6. novembra 2007. na Jahorini da formiraju zajedničko preduzeće za izgradnju hidroelektrane Ugar. Tada je i dogovoreno da novac uložen u to preduzeće bude u razmeri 50:50 odsto.

    U dopisu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS navedeno je da je Sporazumom o načelima energetske politike, koji su potpisali predsednici entitetskih vlada i Saveta ministara BiH 6. novembra 2008. predviđeno „da budu nastavljeni razgovori u vezi s pripremom građenja zajedničkih objekata za proizvodnju električne energije“. 

    „S tim u vezi do sada je bilo određenih razgovora o ovoj temi, odnosno mogućnosti korišćenja hidropotencijala na međuentitetskim graničnim rekama, među kojima je i izgradnja HE na Ugru“, rekli su u resornom ministarstvu. Međutim, prema njihovim rečima, do sada nije bilo konkretnijih dogovora, niti su potpisani bilo kakvi ugovori.
     
    Oni su naveli da je, prema postojećoj vodoprivrednoj osnovi, na reci Ugar bila predviđena izgradnja hidroelektrana HE Ugar ušće i HE Vrletna kosa.

    „U toku je izrada integralne vodno-energetske studije razvoja sliva reke Vrbas, kojom razmatraju moguća varijantna rešenja. Izrada studije poverena je konsultantskoj kompaniji ‘Cowi AS’ iz Norveške, a finansira je Svetska banka“, navode u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE