Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Irsko, Dansko i Švedsko „da“ za spas evrozone

    Parlamenti Danske i Švedske, koje nisu članice evrozone, ratifikovali su fiskalni pakt Evropske unije, namenjen jačanju evra, a prema preliminarnim rezultatima, građani Irske su na referendumu podržali fiskalni pakt Evropske unije.


    Zakonodavci u Danskoj glasali su za pridruživanje fiskalnom paktu sa 80 glasova za i 27 protiv, saopštio je parlament u Kopenhagenu, dok parlament u Štokholmu nije izneo detalje glasanja, prenela je agencija AFP.
     
    Te dve zemlje članice su EU, ali ne i evrozone. Fiskalni pakt, dogovoren nakon maratonskih pregovora u martu, predložila je Nemačka, kao vid pritiska na vlade da ograniče potrošnju. Pakt su potpisale sve članice Unije, osim Britanije i Češke, a on će stupiti na snagu kada ga ratifikuje 12 država.
     
    Irska je održala referendum o paktu, koji podrazumeva kazne za zemlje koje ne budu uspele da kontrolišu svoje zaduživanje. Irsko „ne“ doprinelo bi  jačanju evropskog protivljenja merama štednje, no prema preliminarnim rezultatima, pored male izlasnosti, 60 odsto građana podržalo je mogućnost da irska vlada usvoji fiskalni pakt Evropske unije.
     
    U Irskoj se strahovalo da bi odbacivanje ovog sporazuma moglo blokirati pristup sredstvima „za spasavanje EU“ u 2013. godini, kada ta zemlja ostane bez tekućih sredstava. Protivnici sporazuma, međutim, smatraju da je on „porazan“ da Irska treba da traži više prava kad je reč o dugu prema EU i MMF-u. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE