Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska u dubokoj recesiji, Slovenija se izvukla

    Stručnjaci Svetske banke šokirani su podacima da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala za 9,4 odsto. To niko nije očekivao i stav Svetske banke je da je Hrvatska u dubokoj recesiji, mnogo težoj nego što su i najveći pesimisti predviđali. S druge strane Slovenija je u prvom ovogodišnjem kvartalu izašla iz recesije.
     
    Pad BDP-a Hrvatske u prvom ovogodišnjem tromesečju biće dva odsto, a negativni trendovi će se nastaviti. Niko od investitora ne dolazi u Hrvatsku, pre svega zbog visokih troškova i stalnih promena zakona. Ono malo investitora koji su i zainteresovani najčešće budu odbijeni iz raznih razloga.
     
    Masovno propadaju i privatne firme, a gotovo 80.000 radnika koji rade ne primaju plate. Niko nije zainteresovan ni za povoljne kredite koji se sada nude, s kamatom od jedan do pet odsto, jer su uslovi za poslovanje takvi da se jednostavno ne mogu vraćati. Nova vlada tera državna preduzeća da investiraju, ali ni ona u ovakvim uslovima to ne žele.
     
    Kao jedno od najvećih dostignuća, vlada Hrvatske stalno ističe besplatni rad za mlade, školovane ljude koji dobijaju 200 evra mesečno. Većina Hrvata je zadužena do grla, a već sada mnogi nemaju novca za vraćanje kredita.

    Sezonski prilagođen BDP Slovenije ojačao je za 0,2 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2011. Podaci nacionalnog zavoda za statistiku pokazuju da je sezonski neprilagođen BDP Slovenije u periodu januar-mart potonuo za 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

    Slovenija se od početka 2011, prema revidiranim podacima zavoda za statistiku, nalazila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna kvartala negativnog privrednog rasta.
     
    BDP Slovenije je u poslednjem kvartalu 2011. oslabio 0,6 odsto, čime je udvotručen pad od 0,3 odsto iz perioda jul-septembar. Godišnja stopa inflacije u Sloveniji tokom maja usporila je na 2,4 odsto sa aprilskih 2,6 odsto.
     
     
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE