Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Međunarodno priznanje za kvalitet plaže na Adi Ciganliji

    Beogradska Ada Ciganlija zvanično je dobila prestižno međunarodno priznanje Plava zastava za kvalitet plaže Savskog jezera.
     
    Priznanjem Adi Ciganliji Srbija je dobila svoju Prvu plavu zastavu čime se pridružila brojnim zemljama širom planete koje su uključene u ovaj program. Informacija o dodeli priznanja Adi Ciganliji zvanično je objavljena pre nekoliko dana na sajtu „Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine“ (Foundation for Environmental Education – FEE), koja svake godine dodeljuje nagrade plažama i marinama širom sveta.

    „Velika nam je čast što je upravo Ada Ciganlija donela našoj zemlji prvu Plavu zastavu. Ovo prestižno priznanje kojim mogu da se pohvale neke od najlepših plaža sveta potvrda je da su se naši napori da ispunimo najviše standarde u pogledu kvaliteta isplatili i da Srbija i Beograd imaju plažu po svetskim merilima“, rekao je Zoran Gajić, direktor JP „Ada Ciganlija“ .

    Odluku o dodeli plave zastave Adi Ciganliji doneo je Međunarodni žiri „Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine“ na redovnom godišnjem zasedanju u Kopenhagenu na kojem je pored Ade Ciganlije priznanje dodeljeno plažama i marinama severne zemljine hemisfere koje su podnele aplikaciju za dobijanje sertifikata. Izuzetna čast ukazana je Adi Ciganliji i činjenicom da je u naslovu ovogodišnjeg izveštaja na sajtu FEE istaknuto da u godini kada ova organizacija slavi 25. godišnjicu ustanovljenja ovog programa, svoju prvu plavu zastavu dobila upravo Srbija.

    „Za obeležje Plava zastava mogu se prijaviti plaže i marine koje ispunjavaju stroge kriterijume i poštovanje međunarodnih standarda, a odnose se na kvalitet vode koji mora da bude u skladu sa direktivama Evropske unije, obrazovanje i vaspitanje za održivi razvoj i informisanje javnosti, upravljanje zaštitom životne sredine i bezbednost i prateće usluge.

    Nakon opsežne provere dokumentacije i stanja na terenu, nacionalni žiri je ocenio da je Ada Ciganlija ispunila sve navedene uslove, nakon čega je i međunarodni žiri potvrdio ovu odluku. Tako je Ada Ciganlija postala prva plaža u Srbiji koja će imati Plavu zastavu“, rekla je Sandra Radunović iz organizacije „Ambasadori životne sredine“ koja je nacionalni operater za program Plava zastava. Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite životne sredine mora, reka, jezera i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje vodama i obalnim pojasom.

    Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni rukovodilac ovog programa je „Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine“ (Foundation for Environmental Education – FEE), čije je sedište u Kopenhagenu, a koju je osnovao Evropski Savet 1981. godine. Do sada je u svetu ustanovljeno preko 3.000 Plavih zastava, od toga preko 2.500 na plažama i preko 600 u marinama, a u program je trenutno uključeno više od 30 evropskih, kao i značajan broj vanevropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE