Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kampanja o značaju savetovanja i testiranja na HIV

    Ministarstvo zdravlja Srbije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, a kroz Projekat koji se finansira iz donacije Globalnog fonda, u sredu pokreće kampanju „HIV – Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“, kojom želi da skrene pažnju javnosti na značaj prevencije i ranog otkrivanja HIV infekcije.
     
    U saopštenju Ministarstva zdravlja se ističe da je važno bolest otkriti na vreme i što pre otpočeti s lečenjem, i navodi da je još uvek malo onih koji znaju da rano otkrivanje omogućava kvalitetniji i duži život. Infekciju HIV-om moguće je sprečiti stalnom i pravilnom upotrebom kondoma pri seksualnim odnosima, jer je ovaj način prenošenja, kako se navodi, jedan od najčešćih. Zbog neznanja, zabluda i predrasuda, ljudi ne koriste kondom pri seksualnim odnosima, a istraživanje koje je Ministarstvo zdravlja sprovelo 2011. godine, pokazuje da tek svaki četvrti ispitanik koristi kondom prilikom seksualnog kontakta s partnerom koji nije stalni.
     
    Istraživanja, koja se sprovode u svetu, pokazuju da jedna od pet HIV pozitivnih osoba ne zna svoj status, zbog čega ne započinju lečenje koje značajno produžava život i unapređuje njegov kvalitet, a s druge strane predstavljaju nesvesnog prenosioca virusa. Testiranje je izuzetno važno i za trudnice, jer je rizik prenosa infekcije sa HIV pozitivne majke na bebu veoma visok i iznosi 40 odsto, dok je rizik za prenošenje virusa dojenjem 20 odsto. Odgovarajuća terapija i stručno vođen porođaj smanjuju rizik prenosa HIV-a sa majke na bebu na dva odsto, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE