Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obeležavanje Konjovićevog jubileja počelo u Parizu

    „Povratak u Pariz“ naziv je izložbe slika Milana Konjovića, kojom u Srpskom kulturnom centru u prestonici Francuske počinje obeležavanje stogodišnjice stvaralaštva čuvenog slikara iz Sombora.
     
    Izložba, koja će biti otvorena do 30. juna, obuhvata izbor od 25 slika Milana Konjovića (1898-1993). Slike su deo fundusa Galerije „Milan Konjović“ u Somboru, koja je umetnikov legat, zaveštan rodnom gradu 1966. godine. Zbirka Galerije broji 1.084 Konjovićeva dela i pruža presek kroz čitav njegov stvaralački vek.
     
    Izložbu je sinoć otvorio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je rekao da nema boljeg načina za promociju i Vojvodine i Srbije od izložbe Milana Konjovića u Parizu.
     
    „Ovaj naš veliki slikar uložio je više od osam decenija energije, pregalaštva, rada, sa 6.000 radova. On je bio čovek koji je bio vezan sa jedne strane za Pariz, a sa druge strane za Vojvodinu. On je spona između Pariza i Vojvodine“, rekao je Pajtić.
     
    Likovni kritičar Sava Stepanov rekao je da je u Parizu „Konjović postao Konjović“, odnosno u glavnom gradu Francuske on je došao do svog ekspresionizma, do svog karakterističnog izraza po kojem je postao jedan od najznačajnijih umetnika u srpskoj umetnosti 20. veka.
     
    Organizovanje izložbe omogućili su Ministarstvo kulture, Ministarstvo spoljnih poslova, Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE