Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skupština NIS-a 25. juna

    Upravni odbor „Naftne industrije Srbije“ zakazao je za 25. jun redovnu skupštinu akcionara na kojoj će između ostalih tačaka biti usvojeni obični i konsolidovani finansijski izveštaji kompanije za proteklu poslovnu godinu, te doneti brojni akti koji se tiču usklađivanja poslovanja kompanije sa novom regulativom.

    Pravo učešća imaju akcionari ili njihovi punomoćnici koji 15. juna budu raspolagali sa najmanje 0,1% od ukupnog broja akcija (163.060 komada).

    Kako je bilo i očekivano, uprava NIS-a je predložila da se ostvarena prošlogodišnja dobit u visini od 40,6 milijardi dinara raspodeli na pokrivanje gubitaka iz ranijih godina. Gubici NIS-a iskazani u bilansu stanja na kraju 2011. godine iznosili su nepunu 41 milijardu dinara te je nakon prošlogodišnjeg uspešnog poslovanja ovaj minus gotovo u potpunosti pokriven.

    Sa aspekta akcionara, ovo je veoma važna činjenica s obzirom da kompanija ne može ni razmatrati isplatu dividende dok se ne pokriju gubici iz prethodnih godina.

    Na dnevnom redu skupštine je i usvajanje dugoročne politike dividendi kompanije koja podrazumeva „isplatu dividendu u ukupnom iznosu od najmanje 15 procenata od neto dobiti“.

    Kako je navedeno u obrazloženju politike dividendi, ona je „zasnovana na izbalansiranom pristupu koji uzima u obzir neophodnost zadržavanja dobiti za potrebe finansiranja budućih investicija, kao i stopu povraćaja na uloženi kapital i iznos isplate dividendi“.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE