Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena struje do 2014. viša za 60 odsto?

    Cene električne energije u Srbiji, za sada se neće menjati, odnosno potrošači bi bar naredna tri meseca mogli da očekuju na računima sada važeće cene, piše novosadski Dnevnik.
     
    Da li će se cena promeniti od jeseni, tačnije od početka oktobra, kada se menja način odlučivanja o promeni cene struje, videće se. Dakle, potrošači u Srbiji još neko vreme ne treba da brinu o ceni struje, a da li će ih „strujni udar” zateći u oktobru i u kom procentu sada se ne može precizno reći.
     
    Ipak, gotovo je izvesno da će struja u Srbiji biti skuplja i to iz nekoliko razloga – cena električne energije u Evripi ide na više, kilovat poskupljuje ili se povećanje traži i u zemljama u regionu, a mnogi ukazuju i da je cena kilovata u Srbiji najniža u okruženju.
     
    To je ranije rekao i generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković, kada je ukazao i da EPS planom poslovanja za ovu godinu nije predvideo povećanje cene kilovata, ali i da će do kraja 2014. godine cena struje morati da poraste 60 odsto, što je moguće uraditi ođednom ili postepeno.
     
    Takođe, on je rekao i da će od 2015. u Srbiji biti potpuno otvoreno tržište električne energije, koje će samo regulisati tu cenu. Nešto slično tome, ali kada se radi o cenama naftnih derivata u Srbiji već postoji, jer se cene goriva formiraju slobodno i koriguju se bez uplitanja države. Da li će slično važito i za struju, teško je reći, ali je moguće da bi eventualne promene cene mogle biti češće.
     
    Inače, prosečna cena struje u Srbiji je oko pet i po evrocenti za kilovat-sat. U Hrvatskoj je od nedavno cena kilovata povećana za oko 20 odsto, povećanje cene traži se i u Crnoj Gori i to za oko 25 odsto. U zemljama Evropske unije, najjeftiniji kilovat, oko devet evrocenti, plaćaju građani Bugarske, dok je najskuplji kilovat, naravno, u najrazvijenijim zemljama – Danskoj, Norveškoj, Belgiji i Nemačkoj, gde košta od 20 do 30 evrocenti.
     
    Kada se tako poslažu cene, onda je sigurno da je kilovat u Srbiji najjeftiniji, ali kad se u jednačinu stave i primanja građana Srbije i razvijenih zemalja Evrope, teško da je rezultat isti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE