Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tadić kandidat za premijera

    Demokratska stranka (DS) predložila je sinoć Borisa Tadića za mandatara za sastavljanje nove vlade Srbije.
     
    To je saopšteno novinarima posle sednice šireg Predsedništva te stranke u Beogradu. Sednici, koja je počela oko 18 sati u sedištu stranke u Krunskoj ulici, prisustvovali su predsednik DS Boris Tadić, visoki funkcioneri te stranke kao i koalicioni partneri – predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
     
    Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je spreman da preuzme mesto premijera, ukoliko koalicioni partneri prihvate načela, ciljeve i plan za funkcionisanje nove vlade.
     
    Tadić je rekao da će se o formiranju vlade dogovoriti sa koalicijom SPS-PUPS-JS, a sa kim još će voditi razgovore, kako je rekao, dogovoriće se sa liderom socijalista Ivicom Dačićem, i izrazio očekivanje da bi najkasnije za nekoliko nedelja Srbija mogla da dobije novu vladu.
     
    Lider DS je u intervjuu za današnje „Večernje novosti“ rekao da u kohabitaciji ne vidi nikakvu prednost, kao i da demokrate neće u koaliciju sa naprednjacima i DS S-om, dodajući da nije istina da Zapad na tome insitira.
     
    Na pitanje šta su ključni preduslovi da preuzme funkciju premijera, Tadić je rekao da je to pre svega dogovor oko principa delovanja, a potom da vlada radi kao efikasan tim. „Spreman sam da vodim kabinet za koji ću znati da pri prvoj teškoći neće biti onih koji će se ponašati kao da nisu članovi te vlade. Vlast će se narednih godinu i po dana suočavati sa velikim teškoćama i to građani Srbije vrlo dobro znaju“, istakao je on.
     
    Tadić je takođe rekao da ne veruje u ekspertsku vladu, već u političko-stručnu vladu, ali da personalna rešenja na dnevni red dolaze tek posle obezbeđivanja većine u parlamentu oko tih ciljeva.
     
    Prema njegovim rečima, u prvih 100 dana rada nove vlade, prvo će se sprovesti defanzivne mere, a to su uštede u budžetu, pre svega, u diskrecionim rashodima, putovanjima, nepotrebnom korišćenju službenih automobila i, kako je rekao, „moramo da ukinemo svaki vid obesnog i bahatog ponašanja“.
     
    „Paralelno s tim krećemo u ‘ofanzivu’ za privlačenje investicija, otvaranje radnih mesta, stvaranje uslova za lakši rad privrede, smanjivanju administrativnih barijera za mala i srednja preduzeća, podsticajnih mera za pokretanje proizvodnje, povećanje izvoza“, rekao je Tadić.
     
    „Tu je i formiranje Razvojne banke, nastavak izgradnje infrastrukture, ulaganje u obrazovanje… Vlada mora da bude bliža građanima. Teret krize ravnomernije raspoređen. Moramo motivisati mlade za rad i za ostanak ovde. Uvođenjem novih tehnologija stvarati uslove za povratak naših stručnih ljudi, rasejanih po svetu. Verujem da ćemo obezbediti parlamentarnu većinu za ovakav plan“, zaključio je lider DS.
     
    SNS ne želi Tadića za premijera
     
    Srpska napreda stranka smatra da Boris Tadić ne može biti premijer jer je ta funkcija zahtevnija i odgovornija od predsedničke koju je obavljao, a za koju mu građani na izborima nisu ponovo ukazali poverenje, rekao je funkcioner SNS Marko Đurić.
     
    „SNS smatra da Boris Tadić kao kandidat za premijera ne bi bio drugi čovek u odnosu na onoga koji je izgubio predsedničke izbore, a izgubio ih je jer su građani ocenili da nije dovoljno dobro radio posao“, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.
     
    On je dodao da SNS zato postavlja pitanje kako sada Boris Tadić može da obavlja još teži i odgovorniji posao od poslova predsednika Republike, sa ministrima koji su do sada „traljavo i rđavo“ vodili zemlju, pretvorivši je u državu u kojoj je nezadovoljno više od 80 odsto graĐana.
     
    Đurić je ocenio da je Srbiji potrebna vlada promena, energije i ljudi koji mogu da reše ekonomske i socijalne probleme, i da to jedino može vlada u kojoj je SNS na čelu.
     
    SPS: Nastavljamo razgovore sa DS o vladi
     
    Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju da će koalicija oko SPS-a sutra nastaviti razgovore s Demokratskom strankom o formiranju vlade i da DS treba da ima premijera i vodi te razgovore.
     
    „Za nas je redosled poteza jasan, mi ne trgujemo i ne razgovaramo pre podne s jednima, a popodne s drugima“, rekao je Dačić na sednici Glavnog odbora stranke u beogradskom Centru „Sava“.
     
    On je dodao da DS treba da napravi većinu ako je to moguće, a ako ne, to treba da saopšti javnosti.
     
    „Ako ta većina nije moguća, onda DS to treba da saopšti javnosti, u tim uslovima će se tražiti parlamentarna većina u njihovim medjusobnim dogovorima ili dogovorima sa drugim opcijama, a, ako i tu nema parlamentarne većine, onda je moguće razgovarati o koaliciji tri najveća bloka“, rekao je Dačić.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE