Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KCS:Višak pacijenata, manjak lekara

    Čak 105 000 obolelih iz cele Srbije prošlo je kroz prijemnu ambulantu Klinike za endokrinologiju KCS-a za samo godinu dana.


    Veliki broj njih nisu bili teški bolesnici i mogli su da budu zbrinuti u Domovima zdravlja ili bolnicama, upozoravaju lekari.

    Problem je i nedostatak lekova posebno za obolele od neuroendokrinih karcinoma jer farmaceutske kuće ne nalaze interes da za ove pacijente registruju lekove iako njihov broj nije mali, a postoji i administrativni problem kada su u pitanju stari lekovi

    “ Svake godine vi imate atak na nas centar dve i po hiljade ljudi samo sa neuroendokrinim karcinomima. Ako imate stari lek koji postoji 30 godina većinu tih lekova su farmaceutske firme namenile velikom broju pacijenata. U podliscima za te citostatike nema tih indikacija. Jednostavno recimo maligni paraganglion, ili neuroendokrini karcinom pankreasa nije registrovan, odnosno lek nije registrovan za tu primenu i Vi ne možete da ga primenite „, kaže Svetozar Damjanović, direktor Klinike za endokrinologiju KCS.

    Zbog višestrukog porasta svih bolesti endokrinog sistema a posebno oboljenja štitaste žlezde i Centar za endokrinu hirurgiju KCS je preopterećen. Hirurzi ove ustanove već niz godina upozoravaju na nedostatak kadra i nužnost da se da se ova vrsta hirurgije prenese i u druge centre, kako bi se pripremili za još veći broj pacijenata koji se očekuje

    „Hirurgija je kamen temeljac uspesnog lečenja karcinoma štitaste žlezde. Mi smo prošle godine operisali 675 pacijenata zbog oboljenja štitaste žlezde od toga 194, to je znači 30%, zbog karcinoma štitaste žlezde“, kaže Ivan Paunović, načelnik Centra za endokrinu hirurgiju KCS-a.

    Problem sa kadrom imaju i u bolnici Čigota, gde operisani pacijenti od karcinoma štitaste žlezde dobijaju dopunsku terapiju radioaktivnim jodom.

    „Pa imamo problema isto sa velikim brojem pacijenata. Nemamo problema sa funkcionisanjem što se tiče hijerarhije, ali ogroman broj pacijenata i stvarno kadar je za sada, jedva izdražavamo „, kaže Aleksandar Simić, zamenik direktora Bolnice Čigota.

    Ispomoć Čigoti opet šalje Klinika za endokrinologiju KCS-a. Svakog vikenda određeni broj lekara ove ustanove putuje u Čigotu da pomogne u lečenju pacijenata

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE