U Kanu dodeljene nagrade za najbolji film na temu homoseksualnosti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Kanu dodeljene nagrade za najbolji film na temu homoseksualnosti

  Nagradu Kvir Palm (Queer Palm), koja se tokom festivala u Kanu dodeljuje za najbolji dugometražni film na temu homoseksualnosti, dobio je kanadski reditelj Gzavije Dolan za film “Laurence Anyways”, objavili su organizatori.

  Za najbolji kratkometražni film u istoj kategoriji proglašen je film “Ce n’est pas un film de cow-boys” Benžamina Pernata.
   
  Za razliku od Berlinskog festivala, gde se najbolji film sa temom homoseksulnosti nagrađuje već 25 godina, u Kanu je takva nagrada uvedena 2010, ali još uvek nije deo zvaničnog programa festivala.
   
  Za nagradu se takmičilo 13 dugometražnih, i četiri kratkometražna filma, a predsednica žirija je francuska glumica Žili Gaje.
   
  Glavnu ulogu u “Laurence Anyways” igra Melvil Pupo (Melvil Poupaud), a
  film je priča o jednom čoveku koji pokušava da održi vezu sa svojom verenicom, pošto joj priznaje da želi da postane žena.
   
  U nagrađenom kratkometražnom filmu “Ce n’est pas un film de cow-boys” pojavljuju se dva adolescenta koji komentarišu film o ljubavi dva muškarca “Planina Broukbek” Anga Lija.
   
  – Činjenica da je nagrada kao što je Kvir Palm uvedena na najvećem filmskom festivalu na svetu već predstavlja pobedu – ocenio je filmski kritičar i osnivač nagrade Frank Finans Madureira.
   
  Prema njegovim rečima, uvođenje nagrade za filmove sa temom homoseksualnih odnosa predstavlja deo borbe za jednakost svih bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.
   
  Žili Gaje kaže da je evidentan napredak kada je reč o kvalitetu filmova, ali da još uvek ima mnogo posla kako bi se promenio stav ljudi kad je reč o homoseksualnosti.
   
  Kvir Palm osvojio je 2010. godine film “Kaboom” američkog reditelja Grega Arakoja, a prošle godine film “Beauty” Olivijea Hermanusa.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE