Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Facebook: Stranice na kojima se traže donatori bubrega

    Na Facebook-u  postoji više od 100 stranica na kojima se traže bubrezi za presađivanje, a pacijenti kojima je potrebno presađivanje organa sve češće se okreću društvenim mrežama, koje bi mogle da postanu značajan faktor u pronalaženju donora, piše Dejli mejl.
     
    Samo na Facebook-u je otkriveno preko 100 stranica putem kojih se traže donatori bubrega za ljude starosti od dve do 69 godina.
     
    Tim iz Univerzitetskog medicinskog centra Lojola u Čikagu otkrio je da su te stranice neverovatno uspešne.
     
    Jedan od osam pacijenata javio je da je na taj način uspeo da pronađe bubreg za presađivanje, a skoro trećina navodi da su im se javili potencijalni donori kako bi proverili kompatibilnost.
     
    Jedna od stranica uspela je da podstakne preko 600 ljudi da se odluče na donaciju organa.
     
    Pacijenti su sami kreirali 37 odsto stranica, 31 odsto za njih su kreirala njihova deca, a u 32 odsto slučajeva to je uradio neko od članova dalje porodice ili prijatelji.
     
    Neke stranice, traže donatore, bez ikakvih informacija, dok druge nude brojne detalje o pacijentima, uključujući istoriju bolesti, fotografije porodice i emotivne izjave.
     
    Samo pet odsto stranica pominje moguće medicinske rizike, a tek 11 odsto objašnjava detalje o finansijskim troškovima.
     
    „Društvene mreže bi mogle biti korisne u pronalaženju donora organa, ali je potrebno utvrditi pravila kako bi se to učinilo na siguran način i sa dovoljno znanja da se mogu doneti informisane odluke“, rekao je autor istraživanja, doktor Aleksander Čang.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE