Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Prošlo je 120 godina od rođenja druga Tita

    Na današnji dan, 25. maja, decenijama se u bivšoj SFRJ obeležavao „Dan mladosti“, rođendan doživotnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, kome je svake godine na velelepnoj sportskoj priredbi na stadionu JNA u Beogradu uručivana štafeta sa željama za dug život i dobro zdravlje.
     
    Na inicijativu Josipa Broza, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije 1957. doneo je odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti.  Tako Titov rođendan postaje praznik omladine, a Titova štafeta Štafeta mladosti.
     
    Prva štafeta mladosti pošla je 5. maja 1957. godine iz Kumrovca, rodnog mesta Josipa Broza. Svake naredne godine, polazila je iz drugog mesta, simbolično obeležavajući značajne datume i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i narodnosti, da bi je 25. maja, na završnoj svečanosti koja se održavala na stadionu JNA, Titu uručio najbolji među mladima te godine.
     
    Tito je poslednji put sedeo u loži stadiona Jugoslovenske narodne armije 1979. godine, kada mu je omladinka Sanija Hiseni predala štafetu i prenela najlepše želje za 87. rođendan.
     

     
    Komunistička partija će nekadašnji Dan mladosti obeležiti na platou ispred Muzeja 25. maj. Oni će polaganjem venaca, ali i kulturno-umetničkim programom dočekati štafetu koja je ove godine pošla iz Umaga.
     
    Ta hrvatsko-slovenačka „Štafeta bratstva i jedinstva“ je krenula put Beograda 17. maja.
     
    U podne, u klubu, knjižari „Glasnik“ biće predstavljena knjiga „S Titom po svetu“ čiji je autor dr Predrag Lalević koji je bio član lekarske ekipe koja je brinula o tadašnjem predsedniku.
     
    Udruženje za njegovanje tradicije dobrovoljnog omladinskog rada „Pavle Korčagin“ proslaviće svoj 10. rođendan pod sloganom „Tako mi nedostaješ“.
     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE