Kina: 27 milijardi dolara za štednju energije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina: 27 milijardi dolara za štednju energije

  Centralna vlada Kine planira da ove godine utroši 170 milijardi juana (27 milijardi dolara) na promovisanje štednje energije, smanjenje emisija štetnih gasova i povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, saopštilo je kinesko ministarstvo finansija.

  Kina planira da podstiče veće korišćenje energetski efikasnih proizvoda i proizvodnju električne struje uz niske emisije ili bez emisija štetnih gasova, kao što su solarne elektrane i elektrane na vetar.

  Peking takođe želi da ubrza razvoj obnovljive energije, kao i tehnologija koje štede energiju, kao što su električni ili hibridni automobili.

  Kina je najveći svetski emiter ugljen-dioksida (CO2), ispred SAD, preneo je Rojters.

  Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je saopštila da je Kina doprinela skoku globalnih emisija CO2 u 2011. na rekordno visok nivo, potrvši pad emisija u SAD i Evropi.

  Kineska ispuštanja CO2 po jedinici bruto domaćeg proizvoda (BDP) opala su, međutim, 15 odsto u periodu između 2005. i 2011, ukazala je IEA, što govori da druga po veličini ekonomija na svetu nalazi način da uz manje emisija ugljenika podstiče ekonomski rast.

  Cilj Kine je na dugi rok da svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte smanji do 2020. za 40-45 odsto u odnosu na nivo iz 2003. i da poveća korišćenje obnovljive energije na 15 odsto ukupne potrošnje energije.

  U Bonu, u Nemačkoj, u toku su pregovori predstavnika više od 180 zemalja, koji se završavaju sutra, a čiji je cilj postizanje novog globalnog sporazuma o klimi do 2015. koji bi osigurao ambiciozno kresanje emisija posle isticanja važenja sadašnjeg Protokola iz Kjota na kraju ove godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE