Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radijacija u Fukušimi bila znatno viša od procena

    Nivo radijacije oslobođene posle nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukušima bio je prvih dana dva do dva i po puta viši nego što su prvobitno procenila japanska regulatorna tela, saopštio je juče operater te nuklearke.

    Tokijska elektrodistribucija (TEPCO) navela je u izveštaju da je njena analiza, spovedena prošle godine, pokazala da je radijacija tokom prve tri sedmice posle havarije izazvane zemljotresom i cunamijem 11. marta prošle godine iznosila jednu šestinu nivoa zračenja oslobođenog posle katastrofe u Černobilju 1986. godine.

    „Da je ova informacija stigla pravovremeno mogli smo da je iskoristimo za planiranje evakuacije“, izjavio je portparol TEPCO Ðuniči Macumoto na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

    On je objasnio da su u zemljotresu i cunamiju oštećeni senzori za radijaciju koji su se nalazili najbliže elektrani i da je analiza sprovedena na osnovu podataka dobijenih od drugih senzora.

    TEPCO, koji treba da bude nacionalizovan u julu, smatra da je prilikom topljenja jezgra u tri reaktora, tokom marta 2011, u vazduh dospelo oko 900.000 terabekerela radioaktivnih supstanci.

    To je dva do dva i po puta više od onoga što je Japanska agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost procenila u aprilu prošle godine i oko 17 odsto više od najgore procene vladine agencije za bezbednost.

    Prema izveštaju TEPCO, nivo oslobođenog radioaktivnog joda 131 bio je tri puta viši od ranijih procena, a više od 99 odsto radijacije oslobođeno je tokom prve tri sedmice posle incidenta.

    Nuklearna elektrana Fukušima-Daiči, sa šest reaktora, ozbiljno je oštećena pošto su joj, usled zemljotresa i cunamija koji je usledio, otkazali sistemi za hlađenje, što je izazvalo niz eksplozija i topljenja jezgra u reaktorima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE