Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Maska stara 9.000 godina na aukciji u junu

    Krečnjačka maska stara 9.000 godina, najstariji predmet ikada ponuđen na aukciji u Kristiju, mogla bi da bude prodata za 600.000 dolara na aukciji u junu, prenosi ova aukcijska kuća.

    Retka neolitska maska, koja podseća na modernu masku za hokej i koja predstavlja ljudsku lobanju, jedna je od najranijih skulptura koja je preživela iz tog perioda.

    – Ove maske su izuzetno retke. Sve su pronađene u judejskoj pustinji, urađene su u krečnjaku i predstavljaju ljudsku lobanju – rekla je predstavnik Kristija Moli Mors Lajmer.

    Izuzetno suva klima judejske pustinje pomogla je u očuvanju maske. Njena funkcija je za sada nepoznata ali Lajmer kaže da maska vodi poreklo iz vremena razvoja prvih kompleksnih društava.

    – Nema sumnje da one (maske) predstavljaju jedan od najranijih pokušaja čoveka da se poveže sa duhovnim svetom. S obzirom na to da je reč o kosturu bilo bi logično da su povezane sa ritualima smrti ili obožavanjem predaka – rekla je ona.

    Male rupice na obodu maske ukazuju na to da je tu možda umetana kosa ili da su korišćene kako bi se maska stavila na lice pokojnika ili na zid ili statuu.
     
    Masku dugu 22,8 centimetara prodaje neimenovani njujorški kolekcionar. Aukcija je zakazana za 8. jun i očekuje se da će celokupna kolekcija od 260 predmeta biti prodata za oko 8 miliona evra.

    Poslednjih godina, antikviteti postižu rekordne sume na aukcijama. Primera radi, rimska mermerna bista prodata je za 23,8 miliona dolara, što je deset puta više od prvobitne procene, a krečnjačka figura lavice iz 3.000. godine pre nove ere prodata je za 57 miliona dolara 2007. godine, prenosi Rojters.

    Na aukciji u junu naćiće se i grčko bronzano ogledalo iz četvrtog veka pre nove ere, rimske figure, torzo Venere iz 1. ili 2. veka i mermerna glava Apola iz 2. veka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE