Velike količine šećera kvare pamćenje?

Unos veće količine šećera može da dovede do slabljenja psihičkih sposobnosti, sugeriše istraživanje američkih naučnika sprovedeno na životinjama.
 
U testiranjima istraživača Univerziteta Kalifornija jedna je grupa laboratorijskih pacova tokom šest sedmica hranjena sirupom s visokim procentom šećera fruktoze, a druga je dobijala omega-3 masne kiseline.
 
Pokazalo se da je unos omega-3 masnih kiselina kod testiranih životinja dovodio do pojačane aktivnosti mozga i poboljšanja pamćenja, objavio Journal of Physiology.
 
Nasuprot tome, unos velikih količina šećera bio je povezan s razvojem otpornosti na insulin, hormon koji je uz kontrolu koncentracije šećera u krvi odgovoran i za funkciju mozga.
 
Taj proces je kod pacova dovodio do poteškoća u procesima pamćenja i učenja, navodi se u studiji.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE