Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    London gubi finansijski primat?

    Evropski parlament je usvojio predlog o uvođenju poreza na finansijske transakcije, za koji se zalaže Francuska, a kome se protivila Velika Britanija.
     
    Odluka u korist uvođenja poreza na finansijske transakcije (FTT) je usvojena sa 487 glasova za, 152 glasa protiv i 46 uzdržana, i poziva na primenu ovog poreza od početka 2015, „čak i ukoliko se samo neke zemlje članice opredele za njega,“ prenosi agencija AFP. Ovo glasanje će verovatno izazvati negodovanje britanskog premijera Dejvida Kamerona, jer Britanija smatra da će ovaj porez umanjiti značaj Londona kao globalnog finansijskog centra.
     
    Međutim, devet zemalja je glasalo za uvođenje ovog poreza, među kojima su Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Portugalija i Španija.
     
    FTT je sastavni deo izlaska iz krize. On će doneti pravedniju raspodelu tereta krize,“ rekla je grčka poslanica Ani Podimata.
     
    Parlament je usvojio poreske stope, koje je predložila Evropska komisija, od 0,1 odsto na trgovinu akcijama i obveznicama, i od 0,01 odsto na trgovinu finansijskim derivatima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE