Otkazana gradnja akva parka u Nišu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkazana gradnja akva parka u Nišu

  Grad Niš raskida kupoprodajni ugovor između grada i mešovite srpsko-italijanske firme „Italnis grupa“ o prodaji lokacije „Lozni kalem“ kod Niške Banje.
   
  Do kraja ove sedmice, kažu u kabinetu gradonačelnika Miloša Simonovića, biće i zvanično raskinut ovaj ugovor na štetu Italijana, koji nisu ispunili svoje obaveze. Italnis grupa, koja je lokaciju od 15 hektara platila 1,2 miliona evra, obavezala se da će u roku od pet godina sagraditi veliki turističko-rekreacioni centar sa hotelskim kompleksom i akvaparkom.
   
  Očekivalo se da će radovi početi brzo, ali je i posle godinu i po dana ova lokacija obična livada i šikara. Prvobitni rok za početak radova – oktobar 2011. produžen je na zahtev investitora, a 27. aprila ove godine, pošto u međuvremenu nije plaćena nadoknada za uređenje građevinskog zemljišta, predstavnici Italnis grupe i Direkcije za izgradnju grada Niša postigli su sporazum o izmirenju komunalnih troškova.
   
  “Rok od 15 dana istekao je 12. maja i više ne postoji pravni osnov za čekanje, zbog čega nas je direkcija obavestila da, po zakonu, kupoprodajni ugovor prestaje da važi. Odmah smo pokrenuli postupak za raskid ugovora, napisali ‘raskidnu izjavu’ i dostavili je juče gradonačelniku Simonoviću, koji će je u ime grada i potpisati”, rekao je načelnik Uprave za imovinu Ljubiša Janjić.

  Prema sporazumu „Italnis grupa“ je bila u obavezi da do 12. maja plati Direkciji za izgradnju grada Niša 26,7 miliona dinara za komunalne troškove, odnosno za uređenje građevinskog zemljišta. U sporazumu koji su potpisale obe strane stoji da ukoliko rok (12. maj) ne bude ispoštovan, ugovor o kupoprodaji prestaje da važi, što se i dogodilo. Međutim, raskidom ugovora neće sve biti završeno, ističe načelnik Janjić: – grad Niš pokreće i postupak vraćanja ove lokacije u svoje vlasništvo. Za sada je jasno samo da ova srpsko-italijanska firma gubi deset odsto plaćene sume za lokaciju, odnosno 120.000 evra, a ostatak će joj biti vraćen.

  “Očekujemo da sa predstavnicima ove mešovite firme postignemo dogovor o vraćanju zemljišta u posed grada, ali ukoliko ne budemo u tome uspeli, Gradsko pravobranilaštvo pokrenuće postupak pred redovnim sudom”, kaže on.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE