Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vinča: Eksperiment sa radioaktivnim materijalom mimo procedure

    Procedura tokom izvođenja eksperimenta sa radioaktivnim materijalom u Vinči je prekršena! Ovo je potvrđeno u izveštaju specijalne komisije Ministarstva prosvete i nauke, čiji je posao bio da ispita šta se zapravo dogodilo 19. aprila u bazenu, kraj velikog reaktora JP „Nuklearni objekti Srbije“.

    Na povećano zračenje i mimoilaženje procedura upozorili su neki od zaposlenih. Posle pisanja „Novosti“, Ministarstvo je formiralo komisiju koja je utvrdila sve detalje akcidenta u Vinči. Komisija je u sredu poslala izveštaj ministru Žarku Obradoviću.

     

    Konstatovali smo da je bilo kršenja procedure, ali da zdravlje ljudi nije ugroženo, kaže za „Novosti“ prof. dr Jovan Puzović, sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i predsednik komisije koja se bavila slučajem NOS.

    Konstatovali smo i da nisu dobavljene potrebne dozvole. Međutim, posao komisije bio je samo da detaljno ispita ovaj slučaj.

    O disciplinskim ili nekim ozbiljnijim merama protiv odgovornih odlučivaće Ministarstvo prosvete i nauke. A u Ministarstvu kažu da je izveštaj tek stigao, da je obiman, sadrži čak 132 strane i da ga prvo treba detaljno pročitati, pre nego što se donese bilo kakav sud.

    Ako je neko kriv, odgovaraće, ali nećemo ljude da optužujemo unapred, kaže za „Novosti“ prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu. Ali nećemo stati na ovome.

    Institut „Vinča“, NOS i Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja, dodaje, bave se izuzetno delikatnim stvarima i njihov rad se mora stalno preispitivati i unapređivati.
     
    VADILI RADIAKTIVNO SREBRO IZ BAZENA 
     
    Zračenje kraj bazena sa nuklearnim materijalom bilo je povećano u odnosu na uobičajene doze kojima su izloženi u Vinči, jer su radnici pokušali da izvade radioaktivno srebro za koje nisu ni znali da postoji. Taj događaj dospeo je u javnost kada je Snežana Pavlović, smenjena direktorka za radijacionu sigurnost, upozorila resornog ministra na akcident. Uprava ovog JP tvrdila je da se nije dogodilo ništa neuobičajeno.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE