Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Akcionari Facebook-a tuže Cukerberga i banke

    Akcionari društvene mreže Facebook tužili su prvog čoveka ove društvene mreže Marka Cukerberga i nekoliko banaka, predvođene američkom bankom Morgan Stanley. Akcionari tvrde da su tuženi prikrili prognoze o negativnoj analizi te firme pre izlaska na berzu.
     
    Takođe su optuženi i za to što su investitorima prikrili ozbiljna i evidentna umanjenja predviđenih prihoda tokom samog procesa inicijalne javne ponude akcija, vrednih 16 milijardi dolara. Taj pad je nastao zato što sve više korisnika Facebook-u pristupa preko mobilnih telefona i aplikacija za njih, što drastično smanjuje očekivani prihod kompanije od reklama.
     
    Američka internet kompanija Facebook je saopštila da je tužba protiv nje i njenih direktora vezana za izlazak firme na berzu neosnovana i da će se žestoko boriti protiv tih optužbi

    Kompanija je prekinula ćutanje pet dana od kada je svoje akcije ponudila preko berze, dok raste broj kolektivnih tužbi u kojima se Facebook i njegove banke optužuju da nisu podjednako upozorili sve investitore o lošijim prognozama za učinak firme, datim nekoliko dana pre izlaska na berzu. 

    Istovremeno, Nacionalno udruženje brokera i dilera SAD (FINRA) proverava da li je investiciona banka Morgan Stanley, koja je rukovodila izlaskom Facebook-a na berzu, selektivno obaveštavala klijente o svojoj novoj, negativnoj analizi te firme pre no što su se njene deonice našle na tržištu. 

    FINRA smatra da u vezi sa ovim slučajem postoje razlozi za bojazan, rekao je šef tog regulatornog tela Rik Kečam i dodao da tako misli i američka komisija za hartije od vrednosti.
     
    Glavni regulator za hartije od vrednosti države Masačusets, Vilijam Galvin izjavio je da njegova kancelarija proverava da li je banka Morgan Stanley izvestila samo neke od klijenata da je jedan njen analitičar negativno ocenio mogućnosti prihodovanja Facebook-a pre no što je u petak ta društvena mreža izašla na berzu.
     
    Banka je kasno sinoć saopštila da je u vezi sa Facebook-om „sledila iste procedure“ kao i za druge i da su te procedure bile u skladu sa propisima. Facebook je procenjen na 104 milijarde dolara, ali je od prodaje deonica prikupljeno 16 milijardi.
     
    Kao znatno bolje alternative za investiranje iz IT sektora, sve se više pojavljuju kompanije kao sto su Google, Apple i Samsung, čije su valuacije daleko niže od FB, a biznis modeli daleko predvidljiviji i poznatiji.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE