Gligorov: Srbija u krizi još najmanje dve godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gligorov: Srbija u krizi još najmanje dve godine

  U Srbiji neće biti bolje još najmanje dve godine, uzevši u obzir tešku socijalnu situaciju u zemlji i ekonomske prilike, ocenio je Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.
   
  Srbija je, dodao je Gligorov, politički dezorijentisana, sa dugovima koje ne može da vraća i nacionalnom valutom koju nema čime da brani. Ipak, Srbija je u boljem položaju od Grčke, u boljem položaju i od Argentine, jer ima fleksibilan kurs, ali je u veoma rđavom socijalnom stanju i politički dezorijentisana, objasnio je on u intervjuu frankfurtskim “Vestima“, ističući da ćemo teško vraćati dugove sem ukoliko se privredni rast značajno ne ubrza.
   
  “Čak i kad bi se hitno krenulo u reforme, za vidljive efekte potrebno je godinu i po ili dve dana, a kad se uzme još u obzir da vlada možda neće biti formirana do kraja leta, možemo da izgubimo čitav kvartal. Ko god da sastavi vladu imaće jako težak posao jer preuzima zemlju u vrlo teškom ekonomskom i socijalnom stanju. Srbija je sada u recesiji, a onda će biti u stagnaciji i vreme je potrebno da se trendovi promene“, objasnio je Gligorov svoju procenu da će još najmanje dve godine biti teško stanje.
   
  Buduća vlada, prema njegovim rečima, mora da izađe s realnim i kredibilnim programom, a glavni cilj je povećati zapošljavanje, jer je to goruće pitanje za državu.”Politika zapošljavanja će morati da bude dugoročna, jer tu se ništa ne može postići na brzinu. Niska zaposlenost je daleko najveći privredni i socijalni problem. Pa bi trebalo da je i politički“, kazao je Gligorov.
   
  Upozorenje guvernera Narodne banke Srbije, da bez reformi gubimo kontrolu nad dinarom, je ozbiljno, istakao je on.” Narodna banka Srbije uopšte nema razloga da previše interveniše na tržištu stranim novcem, jer nije izvesno da te inervencije deluju stabilizaciono. Najbolje bi bilo ako bi centralna banka svu svoju pažnju posvetila inflaciji a kurs prepustila tržištu“, dodao je Gligorov.
   
  Komentarisati kurs na kraći rok je besmisleno, ali je jasno da kad zemlja ima tako veliki spoljnotrgovinski deficit, kao Srbija, uz manjak stranog novca, jasno je, kako ističe, da dinar mora da devalvira.Deficit je, prema njegovim rečima, neodrživ i jasno je da dinar mora da trpi.

  Srbiji, dodaje Gligorov, treba strani novac, a kako ga nema kroz velike strane investicije, jedini spas nam je Međunarodni monetarni fond (MMF). 
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE