Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bafet veruje u štampane medije – uložio pola milijarde dolara

    Uprkos tvrdnjama da je intenet zapravo već ubio štampane medije ‘otac’ svih ulagača Voren Bafet je putem svoje kompanije Berkshire Hathaway za 142 miliona dolara kupio štampana izdanja Media Generala i tako pokazao da „novine imaju budućnost“.
     
    Osim što je Berkshire Hathaway dao ozbiljan novac, Media Generalu je pozajmio dodatnih 400 miliona dolara uz kamatu od 10,5 posto, a dogovor Bafeta i medijske kompanije uključuje 63 izdanja, prenosi Poslovni dnevnik.
     
    I dok se određena Bafetova naklonost štampanim medijima mogla opravdati lokalpatriotizmom, a reč je o kupovini Omaha World-Heralda u njegovu rodnom gradu, iznos od ukupno 542 miliona dolara ne može se opravdati nikako drukčije nego kao vera u budućnost štampani medija koji još imaju veliku ulogu, posebno kad je reč o usko specijalizovanim izdanjima.
     
    Veliki ulagač tako je promenio strategiju koju je pre tri godine opisao kao „nikad u novine“.Rezolutna izjava potkopana je, očito, analizama industrije štampe koja u SAD-u beleži sve veće prihode svake godine. „Mislim da novine imaju budućnost, posebno ako se obraćaju manjim zajednicama“, rekao je Bafet na sastanku s investitorima.
     
    Bafet će kompaniju i dodatno kreditirati kako bi joj osim horizontalnog, omogućio i  vertikalno širenje poput onoga na televizijski medij.Šta o štampanim medijima misle drugi ulagači najbolje govori cena deonice Media Generala koja je nakon objave vesti skočila 45 posto, dok je deonica Berkshire Hathaway ostala na istom nivou. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE