Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rasinski okrug: Na skener u Ćupriju

    Pacijenti iz Rasinskog okruga na pregled skenerom moraju u Ćupriju, jer su u kvaru oba aparata u kruševačkom Zdravstvenom centru. Krušeljani nemaju čak ni mogućnost da se pregledaju u privatnoj ambulanti, jer je jedini skener van Zdravstvenog centra u kvaru.
     
    Prvi skener u kruševačkom Zdravstvenom centru, nabavljen je pre deset godina uz pomoć privrede Grada. Drugi, savremeniji, multislajsni, počeo je da radi u maju 2009. godine.
     
    Iako se razlikuju po tehničkim karakteristikama i godinama proizvodnje, pokazalo se da imaju zajedničku slabu tačku. Ni jedan ni drugi ne rade zbog kvara na rendgenskoj cevi.
     
    Prvi skener koji je Radiološka služba kruševačkog Zdravstvenog centra nabavila prestao je da radi krajem pretprošle godine, posle skoro 50.000 pregleda.
     
    Duža čekanja pacijenata na pregled tada su izbegnuta radom u dve smene na drugom aparatu.
     
    Do 9. maja, kada je zbog kvara na rendgenske cevi prestao da radom i noviji skener, na njemu je pregledano oko 13.000 pacijenata iz Rasinskog okruga.
     
    „Ta katodna cev je nešto poput sijalice i nikada ne znate koliko će dugo da traje“, objašnjava dr Gordana Perčević, načelnica Radiološke službe Zdravstvenog centra Kruševac. „Okvirni vek trajanja je dve i po godine, s tim što se to zaista nikada ne zna. Na prvom skeneru desilo se da je prva cev stradala nakon šest meseci, a da je druga radila pet godina. Na drugom skeneru njen vek trajanja bio je, baš kao što je i očekivano, dve i po godine.“
     
    Cev košta 88.000 evra, kaže Živorad Trifunović, pomoćnik direktora za pravne polove ZC Kruševac. „To je visoka suma, pa smo bili prinuđeni da se obratimo za pomoć Ministarstvu zdravlja. U stalnom smo kontaktu sa pomoćnikom ministra, dr Dubravkom Šaranović i imamo njihovo obećanje da će ovaj problem biti rešen u najskorije vreme.“
     
    Dodatni problem predstavlja to što skener ne radi ni u Zdravstvenom centru u Kraljevu i Nišu, pa je pomoć zatražena od kolega u Ćupriji.
     
    Prema rečima Gordane Perčević, bolnički pacijenti su privremeno zbrinuti zahvaljujući dogovoru sa Zdravstvenim centrom u Ćupriji:
     
    „Jedan pacijent dnevno iz naše bolnice biće pregledan na njihovom skeneru do trenutka opravke našeg.“
     
    Iako raspored slanja pacijenata u ćuprijski centar po odeljenjima postoji, on nije striktan i prilagođavaće se dnevnim potrebama i stepenu hitnosti.
     
    Pacijentima koji nisu hitni slučajevi, a ne uspeju da dobiju overeni uput od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja za snimanje u nekom od centara u kojima skeneri rade, preostaje da čekaju ili potraže pomoć u privatnoj praksi u kojoj se snimanje naplaćuje od 5.000 do 9.000 dinara.
     
    Kruševljani nemaju ni tu mogućnost, jer je i jedini skener koji je postojao van Zdravstvenog centra već mesec dana u kvaru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE