Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rijeka: Zamenili sremuš mrazovcem – jedan muškarac umro

    Iz KBC-a Rijeka stižu upozorenja povodom branja lekovitog bilja, nakon što je jedna osoba preminula od trovanja mrazovcem koji izgledom podseća na lekovitu biljku sremuš. Trenutno su još tri osobe hospitalizovane od kojih je jedna u teškom stanju.
     
    U poslednje tri nedelje u riječkom KBC-u primljeno je ukupno šest osoba zbog trovanja opasnim supstancama koje se nalaze u mrazovcu. Reč je o biljci koja liči na lekoviti sremuš, pa su iz KBC-a stigla upozorenja za ljubitelje lekovitog bilja.
     
    “ Najčešće zamena koja se događa jeste da ljudi umesto sremuša u prirodi uberu mrazovac koji sadrži kolhicin. Taj kolhicin deluje toksično i izaziva simptomatologiju u smislu mučnina, povraćanja i bolova u stomaku“, rekao je načelnik Zavoda za gastroenterologiju prof. dr Davor Štimac.
     
    Mrazovac je vrlo sličan sremušu, ali vrlo je otrovan. Već pet grama te biljke opasno je po život. Ukoliko je uzeta veća količina toksične biljke, kod pacijenata posle nekoliko dana dolazi do celokupnog pogoršanja stanja, otkazivanja vitalnih organa, otežanog disanja, a moguća je i smrt, kao što je to bio slučaj sa pacijentom iz Rijeke koji je preminuo krajem april.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE