Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kanski festival: od romana do filmskog platna

    Keruak i njegova kultna knjiga o bit generaciji „Na putu“, Don Delilo i njegov „Kosmopolis“, Hemingvej, Mise i Anuj – ovogodišnji, 65. Međunarodni filmski festival u Kanu biće u znaku adaptacija brojnih književnih dela na velikom platnu.

    Dve tinejdžerske zvezde, proslavljeni ljubavni par sage „Sumrak“, Kirsten Stjuart i Robert Patinson, pojaviće se na Kroazeti u dve ekranizacije. Stjuartova igra u filmu snimljenom po romanu Džeka Keruaka, „Na putu“. Ovo ostvarenje, koje je režirao Brazilac Valter Saleš, a producirao Frensis Ford Kopola, biće jedno od glavnih događaja u Kanu. 

    Njen partner na filmu i u životu, Robert Patinson glumi paranoičnog mladog biznismena u drami „Kosmopolis“ Dejvida Kronenberga koji je adaptirao istoimeni roman Dona Delila. Tri godine nakon što je sa „Prorokom“ osvojio Gran pri u Kanu, francuski reditelj Žak Odijar biće u trci za Zlatnu palmu sa ljubavnom pričom „Rđa i kosti“. Film, u kojem Marion Kotijar igra glavnu ulogu, je adaptacija naslovne priče istoimene zbirke kanadskog pisca Krega Dejvidsona.

    Francuski veteran Alen Rene u „Još niste ništa videli“ daje novo tumačenje „Euridike“ Žana Anuja, dok Koreanac Đin-ho Hur nudi svoje viđenje čuvenog romana Šoderloa de Lakloa „Opasne veze“. Ove azijske veze snimljene su u Kini i smeštene u Šangaj 30-ih godina prošlog veka. Među 54 dugometražna ostvarenja u zvaničnoj selekciji nalazi se još nekoliko adaptacija kao što su „The Paperboy“ Lija Danijelsa, sa Nikol Kidman i Zakom Efronom, po scenariju romanopisca Pitera Dekstera, „Killing Them Softly“ Endrjua Dominika, sa Bredom Pitom u naslovnoj ulozi, koji je snimljen po romanu Džordža V. Higinsa „Koganov zanat“ i „Lawleš“ Džona Hilkota koji je ekranizovao roman „Najvlažniji okrug na svetu“ Mata Bondurenta. 

    Šarlotu Genzburg i kontroverznog britanskog rokera Pita Doertija publika će moći da vidi u filmskoj adaptaciji „Ispovesti jednog deteta veka“ Alfreda de Misea. Japanac Kođi Vakamatsu će u Kanu predstaviti tragičnu sudbinu svog sunarodnika, pisca Jukija Mišime u filmu „11.25 The Day He Ćose His Own Fate“, a Marokanac Nabil Ajuš je adaptirao roman „Zvezde Sidija Mumena“ Mahija Binebina o atentatima na Kazablanku 2003. 

    U Kanu će biti prikazan i film „Hemingvej i Gelhorn“ američkog veterana Filipa Kaufmana u okviru omaža koji će biti upriličen čuvenom američkom piscu. Jedan od najpoznatijih američkih književnih parova igraju Nikol Kidman i Klajv Oven.

    Festival će biti završen posvetom nedavno preminulom francuskom reditelju Klodu Mileru. Biće prikazan njegov poslednji film „Tereza Deskejru“, snimljen po istoimenom romanu Fransoa Morijaka, sa Odri Totu u naslovnoj ulozi. Festival počinje sutra, a trajaće do 27. maja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE