Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto zlato više nije sigurno utočište za investitore?

    Finansijska previranja u evrozoni i usporavanje privrednog rasta na globalnom nivou odrazili su se ne samo na cene nafte i njenih derivata, već i na cene zlata, koje su mnogi sve do danas smatrali „sigurnim utočištem“ za investitore. Stručnjaci se pitaju – šta je tačno prouzrokovalo pad cene zlata, koje je u ovom mesecu dostiglo najnižu cenu u godini?
     

    Kada se nađemo u finansijskoj krizi, poput današnje, novac investitora najčešće odlazi u „sigurna utočišta“, a mnogi su smatrali da je ulaganje u zlato upravo jedno od njih. Umesto toga, dogodilo se sasvim suprotno, cena zlata je drastično pala. Investitori su se „uključili“ u „nerizični mod“ i koncentrisali na dve osnovne stvari – lošu ekonomsku situaciju u svetu i fijasko u najvećoj američkoj investicijskoj banci JPMorgan Chase, koja je nedavno zabeležila gubitak od 2 milijarde dolara.

    Prema mišljenju Kevina Gradija, trgovca zlatom iz kompanije Phoenix Future&Options, investitori se ovog puta nisu okrenuli ulaganju u zlato jer ono na svetskom tržištu nije postiglo željenu cenu od 1.700 dolara za uncu. Umesto toga, njegova cena najniža je u ovoj godini i iznosi 1.523 dolara za uncu.

    Analitičarka za trgovinu u Barclaysu Suki Kuper napominje kako je potražnja na tržištu robe na globalnom nivou za sada još uvek „elastična“, ali da predstavlja još jedan faktor rizika koji valja posmatrati. Barclays je nedavno prognozirao prosečnu cijenu zlata za 2012. godinu i smestio je na 1.716 dolara za uncu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE