Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Test krvi otkriva izloženost duvanskom dimu

    Kod više od polovine dece u jednom istraživanju je testiranjem krvi utvrđeno da su bila izložena duvanskom dimu, odnosno tzv. pasivnom pušenju, upozorili su stručnjaci sa Univerziteta Kalifornije.
     
    Analizirana je krv 496 dece, uglavnom starosti od jedne do četiri godine, a na njihovu izloženost pasivnom pušenju ukazivalo je jedinjenje kotinin, koje se stvara u organizmu izloženom nikotinu, prenela je novinska agencija Reuters.
     
    Kotinin je utvrđen u krvi čak 55 odsto analizirane dece, što znači da su bila izložena nikotinu tokom prethodna tri do četiri dana.
     
    Samo 13 odsto roditelja ove dece priznalo je da ponekad zapale cigaretu u njihovom prisustvu ili je bilo svesno da im je dete bilo izloženo duvanskom dimu.
     
    Da bi se kotinin pojavio u krvi, dovoljno je da dete provede izvesno vreme u prostoriji u kojoj je neko nedavno pušio ili čak da živi u zgradi u kojoj je pušenje dozvoljeno, napomenuli su stručnjaci.
     
    Izlaganje deteta duvanskom dimu se, inače, dovodi u vezu sa sindromom iznenadne smrti dece, respiratornim problemima, infekcijom uha i astmom.
     
    Kalifornijski istraživački tim je predložio da se testiranje dece na kotinin u buduće u Sjedinjenim Američkim Državama obavlja rutinski, kao što je to sada slučaj sa testiranjem na olovo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE