Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Isplaćeno 60 miliona avansa za prolećnu setvu

    U opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš isplaćeno je oko 60 miliona dinara avansa za prolećnu setvu poljoprivrednicima koji su podneli 2.700 zahteva za tu vrstu državne pomoći, rekao je koordinator za te poslove u Poljoprivrednoj stručnoj službi Radomir Šuša.

    Prema njegovim rečima najviše zahteva, gotovo dve trećine, podneto je za žitarice, zatim za industrijsko i krmno bilje, dok je najmanje za duvan i krompir, koji se tradicionalno ne gaje na većim površinama na području severne Bačke.

    Ta vrsta subvencije, koja je isplaćena za sve podnete zahteve, kako navodi Šuša, pomogla je poljoprivrednim proizvođačima da okončaju prolećnu setvu, koju je trebalo obaviti na oko 55.000 hektara, na mnogo većim površinama nego prethodnih godina, jer je pšenica zasejana na rekordno malim površinama.

    Uz tu državnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima su na osnovu 2.300 prijava podeljeni i bonovi za oko milion i 500 hiljada litara regresiranog dizel goriva, koje treba iskoristiti do 15. maja.

    Na osnovu uredbi o podsticanju proizvodnje duvana u listu, žitarica i krompira i industrijskog bilja, poljoprivrednici imaju pravo na avans za duvan u listu i za industrijsko bilje (soju, suncokret, uljanu repicu i šećernu repu) u iznosu od 4.000 dinara po hektaru. Avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, odnosno za krompir pre isporuke 2.000 dinara po hektaru.

    Rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje tog podsticaja je 10. maj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE