Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Organska proizvodnja na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

    Organizacija Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje Srbije najavila je danas da će organska proizvodnja biti predstavljena na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede i trgovine.

    Na sajmu će se od 12. do 18. maja predstaviti centri za organsku proizvodnju iz Selenče, Valjeva, Svilajnca, Leskovca i Negotina, kao i udruženja organskih proizvođača iz cele Srbije, gazdinstva, proizvođači, prerađivači i distributeri prehrambenih proizvoda.

    Prodajne programe predstaviće i proizvođači i distributeri sredstava za oplemenjivanje zemljišta i ishranu biljaka, sredstava namenjenih zaštiti u organskoj proizvodnji i distributeri mašina za preradu.

    Biće prisutne i sertifikacione organizacije, a obrazovne ustanove promovisaće aktuelnosti u nastavnim programima i aktivnosti usmerene ka organskoj proizvodnji, dok će naučno-istraživačke ustanove predstaviti sertifikovanu semensku proizvodnju.

    U toku trajanja sajma biće, pored ostalog, održana predavanja na temu organske poljoprivredne proizvodnje i održivog razvoja.

    Procena je da se organska proizvodnja u Srbiji odvija na oko 3.000 hektara, od ukupno 4,1 miliona hektara obradivih površina.

    Glavni razlog trenutno male organska proizvodnje u Srbiji, prema rečima stručnjaka su, visoka cena sertifikacije organskih proizvoda, neuređeno tržište repromaterijala, naročito semenske robe i sredstava zaštite, kao i nedovoljna finansijska pomoć proizvođačima i nedovoljno sazrela svest potrošača.

    Organska proizvodnja zastupljena je u više od 160 zemalja sveta, a pod organskim kulturama nalazi se 37,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

    Organski proizvodi skuplji su od konvencionalnih od 20 do 50 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE