Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi pomažu izgradnju univerziteta u Andrićgradu

    Dok na ušću Rzava u Drinu danonoćno raste Andrićgrad, pokretač i inspirator ovog velikog kulturnog i državnog projekta, Emir Kusturica, je u Moskvi, gde je pristvovao inauguraciji predsednika Vladimira Putina, i ugovorio još jedanu značajnu saradnju. U ekskluzivnoj izjavi, datoj neposredno pre nego što je slavni reditelj ušao u avion na moskovskom aerodromu, Kusturica je „Novosti“ potvrdio:
     
    – Dogovorili smo se da Rusi pomognu izgradnju univerziteta u Andrićgradu. Na tom univerzitetu trebalo bi da bude mesta za više od 200 studenata ruskog jezika, književnosti i slavistike, a u okviru njega radila bi i Akademija lepih umetnosti. Ideja izgradnje Andrićgrada, a i otvaranja jedne ovakve visokoškolske ustanove u njemu, potekla je iz potrebe da Višegrad više ne bude simbol rata i razaranja, već da se njegovo ime veže za nešto drugo. Univerzitet će biti otvoren za studente iz celoga sveta, kojima će se u Andrićgradu omogućiti da uče, kako bi se krvava Drina pročistila kroz ideju o školovanju, civilizovanju i emancipaciji.
     
    Do sada je u gradu koji niče uz čuvenu ćupriju Mehmed-paše Sokolovića, pod krov stavljeno 10.500 kvadratnih metara. Svoj oblik su već dobili Andrićev institut, buduće najlepše pozorište u regionu, „tripleks“ bioskop, Gradska kuća, ulazna vizantijska kula, studentski dom, a oko šetališta već su izgrađene knjižare, galerije, trgovinski cetar i restorani. Postoje pozitivne naznake da će projekat Andrićgrad podržati i UNESCO.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE