Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina posle 13 godina proterala novinara

    Televizija Al Jazeera zatvorila je svoje dopisništvo u Pekingu za engleski kanal, pošto su kineske vlasti odbile da obnove vizu za njihovog dopisnika.
     

     
    To je prvo proterivanje nekog akreditovanog stranog dopisnika iz Kine u poslednjih 13 godina. Dopisnica Melisa Čan je izveštavala iz Pekinga za engleski kanal Al Jazeera-e od 2007. i imala stranicu na Tviteru sa više od 14.000 prijatelja.
     
    Klub stranih novinara u Kini saopštio je da je odluka kineskih vlasti da ne obnove vizu Čanovoj usledila posle izražavanja nezadovoljstva vlasti oko nekih sadržaja ove medijske kuće, uključujući i jedan dokumentarni film proizveden u inostranstvu.
     
    Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah bilo dostupno za komentar, a Čenova je rekla da nema komentar. Klub stranih novinara u Kini je preneo da su kineske vlasti rekle da je Čenova, inače američka državljanka, prekršila neka pravila i propise.
     
    „Ovo je najekstremniji primer skorašnje prakse korišćenja novinarskih viza u nastojanju da se cenzurišu i zastraše strani novinari u Kini“, navela je uprava kluba čiji član je bila i Čenova, preneo je Rojters. Kina je pojačala restrikcije stranim novinarima tokom poslednjih godina iz zabrinutosti da bi protesti koji su potresali Severnu Afriku i Bliski Istok mogli da nađu pogodno tlo i u Kini.
     
    Al Jazeera je napravila poslednjih godina izvestan broj veoma kritičnih programa prema Kini, uključujući i jedan o navodnom korišćenju zatvorenika za izradu proizvoda koji se prodaju na zapadnim tržištima. Televizija sa sedištem u Kataru poručila je da će nastaviti da „pokriva“ i Kinu i izrazila nadu da će moći da radi s Pekingom na ponovnom otvaranju biroa na engleskom.
     
    „Mi smo privrženi našem izveštavanju iz Kine. Posto i kineska novinska agencija slobodno izveštava iz sveta, očekujemo istu slobodu i za novinare Al Jazeera-e u Kini“, naveo je kanal u saopštenju upućenom preko mejla. Al Džazirin kanal na arapskom nastavlja sa normalnim radom u Pekingu.
     
    Godine 1998. Kina je proterala jednog japanskog i jednog nemačkog novinara zbog posedovanja navodnih državnih tajni. U skorije vreme proterano je nekoliko stranih novinara iz Kine koji nisu bili akreditovani, niti imali dozvole za rad.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE