Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niš: Od škole – vinarija

    U nekadašnjoj školi u selu Kamenica, na Čegru, koja je po izgradnji nove zgrade potpuno zaboravljena, niški vinari napraviće postrojenje iz kojeg će godišnje moći da se dobije 100.000 litara vina.
     
    Proizvodnja bi trebalo da počne već posle ovogodišnje berbe grožđa, a novac za apaptaciju i nabavku opreme – ukupno 15 milione dinara – obezbedile su lokalne vlasti Niša, Gradska opština Pantelej i Uprava za poljoprivredu i razvoj sela.

    Nosilac ovog posla je Udruženja voćara, vinogradara i podrumara „Čegar“, koje će u ovih 560 kvadrata organizovati otkup, preradu i flaširanje vina. Posle toga, uvereni su, svoj proizvod moći će da ponude tržištu, umesto da se, kao do sada, pojavljuju samo na sajmovima i sličnim manifestacijama.

    – Ni stariji žitelji Kamenice ne pamte kada je škola sagrađena, ali je još „držeća“, pa će po adaptaciji biti kao nova – kaže vinogradar Velja Petrović. – Nekada je u našem selu bilo dosta porodica koje su imale vinograde i ja potičem iz jedna takve. Pamtim vreme kada je bilo toliko grožđa, da su, zbog gužve, domaćini i po dva dana čekali da ga predaju otkupnoj stanici… Ova vinarija mnogo će nam značiti, jer je nebrojeno mladih, u poslednjih desetak godina, otišlo iz sela u potrazi za boljim životom, pa se nadam da će bar neki ostati ovde i obnoviti zapuštene vinograde.

    U Upravi za poljoprivredu i razvoj sela kažu da bi radovi trebalo da budu gotovi do ovogodišnje berbe grožđa i – po rečima načelnice Aleksandre Brzaković – nadaju se da će otvaranjem ove kuće vina dobiti dobro vino iz Kamenice i novi brend Niša.

    Jer, sedamdesetih godina prošlog veka, u nišavskom vinogorju loza se gajila na 6.000 hektara, a sada se govori o jedva stotinak. Zahvaljujući subvencijama države i lokalne vlasti, koje su po hektaru iznosile i do 12.000 evra – polovinu te sume koštale su samo sertifikovane sadnice – ponovo se javilo interesovanje za vinogradarstvo i vinarstvo.

    – Važno nam je da zaštitimo geografsko poreklo našeg vina, a vinarija će omogućiti i da se u niškim restoranima pije niško vino – zaključuje Ivan Petković, jedan od proizvođača vina.


    Dilema


    Uredba o subvencijama za voće, vino i hmelj biće doneta tek u junu, pa će se na osnovu toga vinogradari i opredeliti da li će još ulagati u ovu proizvodnju. Lane je obnovljeno 9,5 hektara, a ukoliko se podrška države nastavi, ove jeseni biće obrađeno još 20 hektara novih vinograda.

    Pregršt medalja 
     
    O kvalitetu niških vina svedoče i priznanja koja su članovi udruženja „Čegar“ osvojili na Sajmu u Župi: četiri srebrne i dve bronzane medalje. Nagrađeni su „kratina“, „medijana“, „sovinjon“, „širaz“, „roze“ i „kaberne sovinjon“, čiji su proizvođači Zlata Vidanović iz Sićeva, te Slaviša Milojević i Živojin Bojić, obojica iz Gornjeg Matejevca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE