Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moguće još jeftinije gorivo

    Pad cena nafte na svetskom tržištu na 97 dolara za barel, smanjenje veleprodajnih cena i akciza na naftne derivate treba da se u narednom periodu odrazi na sniženje cena goriva i u Srbiji, ocenjuju stručnjaci.

    Ti faktori predstavljaju veliki pozitivan pomak u odnosu na raniji period i trebalo bi da utiču na sniženje cena goriva i kod nas, iako se ne očekuje da će to biti veliko pojeftinjenje, izjavio je Tanjugu stručnjak za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić.

    Sirova nafta je jutros na berzi u NJujorku pojeftinila na ispod 97 dolara za barel, odnosno ukupno za čak osam odsto u poslednja tri radna dana, što je posledica sporog rasta zapošljavanja u SAD, rezultata izbora u Evropi koji su uticali na slabljenje prognoze o bržem ekonomskom rastu.
     
    U Srbiji su akcize na naftne derivate prošle nedelje snižene za 1,5 dinar, što se kod NIS-a već odrazilo na sniženje maloprodajnih cena derivata, a snižene su i veleprodajne cene, dok su domaći trgovci, samo na pojedinim pumpama, gde je velika konkurencija, snizili cene goriva zbog smanjenja akciza.

    Trgovci brzo reaguju kada je u pitanju poskupljenje i brzo menjaju cene naviše, bojeći se da je ono jednokratno, a teže se odlučuju da snize cene, jer oni nisu proizvođači, već uglavnom uvoze derivate, rekao je Savić. On je dodao da se ipak na tržištu vide efekti konkurencije i slobodnog tržišta i da se cene razlikuju na mikro nivou, odnosno zavisno od položaja pumpe i da su različite na nekim pumpama čak i u okviru jedne naftne kompanije.

    Najveće cene goriva su uz autoput, gde nema konkurentskih benzinskih stanica, dok su one niže na izlazima iz grada i na mestima gde ima više pumpi različitih naftnih kompanija, kazao je Savić.

    Konkurencija je najrazvijenija kod evrodizela i TNG-a, ukazao je Savić.
     
    Govoreći o kretanju cena nafte na svetskom tržištu, situacija se posle najave mogućih sukoba u Iranu, sada stabilizovala, što je uz dodatne uzroke, kao što su rezultati izbora u nekim evropskim zemljama, dovelo do pada cena nafte na svetskim berzama, dodao je Savić.  
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE