Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usorac: Zabraniti izvoz svih artikala iz Hrvatske u BiH

    Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je tokom prva četiri meseca ove godine povukla iz prodaje 13.240 kilograma krušaka i 729 kilograma salate iz Bosne i Hercegovine (BiH) sa obrazloženjem da ti proizvodi nisu zadovoljavali standarde tržišta Evropske unije (EU), u pogledu dozrelosti, oblika i sličnih propisa.


    Predsednik Udruženja poljoprivrednika i stočara Republike Srpske (RS) Vladimir Usorac, međutim, smatra da je neophodo naći način da se stane na kraj bespotrebnim zabranama izvoza.

    “Trebalo bi zabraniti njima izvoz svih artikala u BiH sve dok se ne sedne i ne ređi ovo pitanje“, kazao je Usorac.

    Usorac je ocenio da Hrvatska želi da koristi beneficije Zone slobodne trgovine u centralnoj Evropi (CEFTA), a ne EU, te da na taj način „sedi na dve stolice“.

    Hrvatska je članica CEFTA, ali će to prestati da bude 1. jula 2013. kada treba da postane članica EU.

    „Oni zabranjuju izvoz i kad nemaju nikakav razlog. Drže 20 dana zabranu izvoza, postignu svoj cilj, pa stvaraju probleme izvoznicima“, smatra Usorac i dodaje da BiH ima bolje cene i kvalitet od susedne zemlje.

    Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Bojan Kecman je izjavio da je u toku akreditacija laboratorija na nivou BiH u kojima će biti dobijane potvrde o kvalitetu proizvoda, odnosno standardu.

    „Generalno govoreći, ova problematika u BiH adekvatno je uređena, uključujući dokumenta koja prate robu pri izvozu”, rekao je portparol Kecman za banjalučke “Nezavisne novine”.

    Kecman je dodao kako se trenutno iz BiH može izvoziti sve što zadovoljava standarde EU, a kao primer je naveo proizvode od ribe.

    List piše i da su poljoprivrednici u BiH ogorčeni činjenicom da neki od njihovih proizvoda ne mogu biti izvezeni u Hrvatsku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE