Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Razotkriven recept za bioteroristički oblik ptičijeg gripa

    Prvi od dva kontroverzna naučna rada o novom soju ptičijeg gripa koje su neki nazvali „receptom“ za bioteroristički napad objavljen je u naučnom časopisu „Nejčer“.
     
    Štampanje ovog rada epilog je višemesečne rasprave o tome da li bi trebalo objaviti rezulate istraživanja u kojima su naučnici došli do mutiranog virusa koji bi mogao da izazove smrtnosnu pandemiju.
     
    Ptičiji grip je smrtonosan za ljude, ali u svom prirodnom obliku ne može da prelazi sa čoveka na čoveka. Međutim, u zgradi Medicinskog fakulteta u Roterdamu čuva se soj stvoren u laboratoriji koji je daleko zarazniji od nama znanog ptičijeg gripa, a podjednako smrtonosan.
     
    Kada je objavljeno da naučnici planiraju da, u skladu sa praksom u svetu nauke, rezultate svog istraživanja predstave javnosti, mnogi stručnjaci za borbu protiv terorizma su se tome usprotivili.
     
    Iako niko ne spori da bi zaključci do kojih su došli naučnici u Holandiji mogli da budu značajni ukoliko bi virus prirodno mutirao, mnogi se plaše da bi teroristi mogli da ih iskoriste za stvaranje biološkog oružja. Da istraživanje ipak bude objavljeno, bilo je presudno mišljenje Nacionalnog naučno-savetodavnog tela za biobezbednost SAD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE