Namirnice sa tezgi rizičnije?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Namirnice sa tezgi rizičnije?

  Izbor svežeg voća i povrća i dalje je najbolji na zelenim pijacama, ali se kupovina zeleniša i ovog proleća više isplati više u marketima, gde je u proseku za petinu jeftinije. Još jedna velika prednost kupovine u trgovinama je i – kontrola na prisustvo raznih hemijskih preparata, koja je znatno češća u velikim sistemima, nego na tezgama.


  U fitosanitarnoj inspekciji koja je zadužena za kontrolu ispravnosti i kvaliteta voća i povrća na našem tržištu, podsećaju kupce da se i zeleniš na pijacama redovno kontroliše, kao i da je potpuno bezbedan za korišćenje u ishrani.

  – U poslednjem ispitivanju povrća na ostatke pesticida uzeti su uzorci paradajza, krastavca, tikvica i zelene salate i svi su bili ispravni – rekli su u resornom ministarstvu. – Poređenja radi, prethodne godine su prilikom fitosanitarnih kontrola voća i povrća na lokalnim pijacama, pronađene veoma male količine povrća sa povišenom koncentracijom pesticida i to kupusa.

  U velikim trgovinskim kućama ističu da u lancu od proizvođača do prodaje robe u marketima postoji nekoliko koraka, koji obezbeđuju da do krajnjih potrošača stižu kvalitetni proizvodi.

  – Sa dobavljačima potpisujemo ugovor u kom je precizirana specifikacija proizvoda koji isporučuje, a sam dobavljač je dužan da za svaku berbu dostavi sertifikate o zdravstvenoj ispravnosti tog proizvoda utvrđenoj na osnovu laboratorijskih analiza uzoraka – kaže za “Novosti” Martina Petrović, asistent za odnose s javnošću “Deleza”.

  – Uz periodične analize koje obavljaju naši tehnolozi i adekvatan transport, čuvanje i izlaganje, možemo reći da se mogućnost kontaminacije našeg voća i povrća svodi na minimum.

  Potrošači nerado menjaju navike, ali novčanik diktira da po zeleniš uglavnom odlaze u hipermarkete. Kupce privlače nižim cenama, odloženim i plaćanjem karticama.

  – Najpre treba obratiti pažnju da boja i izgled budu svojstveni vrsti proizvoda – savetuju inspektori.

  Razlike 
   
  Poređenje cenovnika voća i povrća u supermarketima i na pijacama pokazuje da se cene pojedinih poljoprivrednih proizvoda znatno razlikuju. Kilogram krompira u supermarketima prodaje se po ceni nižoj i do 15 dinara nego na pijačnim tezgama. Tikvice su u radnjama jeftinije i za trećinu, a cena šargarepe upola je povoljnija. Mladi kupus u “Rodi” košta 29 dinara, a na pijacama cena se penje i do 70 dinara. Krastavac u ovom lancu staje 99, a u tržnicama gotovo 200 dinara.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE