Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada podržala investitore „Kolubare B“

    Vlada Srbije usvojila je pismo podrške investitorima za realizaciju projekta termoelektrane „Kolubara B“, izjavio je  generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković i najavio da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u završnoj fazi razmatranja da odobri 400 miliona evra za taj projekat.

    Izgradnja termolektrane „Kolubara B“ trebalo bi da počne sledeće godine i strateški partner kompanija „Edison“ učiniće će sve što je u njenoj moći da realizacija projekta počne na vreme, uprkos ekonomskoj krizi, najavili su juče rukovodioci „Edisona“, posle sastanka sa čelnicima EPS-a i istakli da je sledeći korak osnivanje zajedničke kompanije i izrada studije izvodljivosti za TE „Kolubara B“.

    Marković je na konferenciji za novinare rekao da je pismo podrške, koje je usvojeno na sednici Vlade upućeno investitorima „Edisonu“ i EPS-u koji treba da izgrade „Kolubaru B“ i naglasio da je to pismo značajno za finansijske institucije na čelu sa EBRD-om koje treba da odobre sredstva za finansiranje tog projekta.

    Učešće EBRD-a u ovom projektu je od ključne važnosti za zaokruživanje finansijske konstrukcije za tu termoelektranu, a važno je i za privlačenje drugih finansijera, rekao je Marković i podsetio da su u junu prošle godine EPS i „Edison“ potpisali preliminarni ugovor o izgradnji TE „Kolubara B“ i da je ta investicija procenjena na više od milijardu evra.

    On je podsetio da je „Edison“ izabran na međunarodnom tenderu EPS-a radi izgradnje dva bloka u Kolubari od po 375 megavata i dodao da su EPS i „Edison“ prošle godine potpisali i Mandatno pismo sa EBRD-om radi izgradnje te termoelektrane.

    Marković je ukazao da bi se izgradnjom te termoelektrane, 40-ak kilometara udaljenoj od Beograda, zamenili mnogobrojni dotrajali energetski kapaciteti u Srbiji, podsetivši da se Srbija, kao potpisnik Sporazuma o energetskoj zajednici, obavezala da će do 2017. godine u potpunosti ispunjavati ekološke standarde u energetskom sektoru, zbog čega će jedan broj elektrana morati da bude zatvoren.

    EPS zato radi na modernizaciji postojećih elektrana, rekao je on i naglasio da je „Kolubara B“ među prvim privatnim investicijama u oblasti proizvodnje električne energije u Srbiji, koji će postaviti temelje daljim ulaganjima privatnog kapitala u energetski sektor naše zemlje, kao i da će doprineti smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu.

    Rukovodilac za projektno finansiranje u „Edisonu“ Masimo Arkuleo ponovio je da je pred EPS-om i „Edisonom“ formiranje zajedničkog preduzeća i izrada studije izvodljivosti za „Kolubaru B“, kako bi realizacija projekta počela sledeće godine.

    Pripreme za izgradnju „Kolubare B“ počele su 1988. godine, a EPS bi trebalo da ima udeo u vlasništvu zajedničkog preduzeća od 36,4 odsto, po osnovu radova i opreme koja je do sada ugrađena i nabavljena i koju treba da unese kao ulog u zajedničko preduzeće.

    Prema ranijim procenama, EPS je u gradnju „Kolubare B“ do sada uložio oko 300 miliona evra, a planirano je da izgradnja termoelektrane bude završena do 2017. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE