Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krenuo saobraćaj obilaznicom oko Beograda

    Deo obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca i od Orlovače do novog tunela Straževica, u ukupnoj dužini oko 16 kilometara, večeras je pušten za saobraćaj.

    „Kao što sam obećao jutros otvorili smo obilaznicu za saobraćaj“, izjavio je Tanjugu generalni direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak kod petlje Batajnica.

    Na taj način je izmešten teški saobraćaj iz Beograda, s obzirom da će u funkciji biti ukupno 40 kilometara obilaznice od petlje Batajnica do izlaza iz tunela Straževica, tako da ostaje za izgradnju samo još deonica od tog tunela do Bubanj potoka, u dužni sedam kilometara. Drobnjak je rekao da se očekuje da će obilaznicu dnevno koristiti između 12.000 i 14.000 vozila i da je najvažnije što teretni kamioni neće prolaziti kroz Beograd.

    Obilaznica je kod Batajničke petlje otvorena nešto posle 22.30 sati u prisustvu Drobnjaka, a sa druge strane kod Novog tunela Straževica je to isto učinio direktor Koridora Srbije Mihailo Mišić.

    Izgradnjom petlje Batajnica i autoputa u punom profilu od Batajnice do Dobanovaca povezani su novosadski autoput i autoput od Beograda prema Hrvatskoj. Nove dve deonice vredne su ukupno 115 miliona evra, a ta sredstva su obezbedili Evrpska investiciona banka (EIB) Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada i Srbije, koja je obezbedila 25 miliona evra za novi tunel Straževica.

    U izgradnju obilaznice je prema Drobnjakovim rečima, od 1990. godine do sada uloženo uzmeđu 300 i 350 miliona evra. Drobnjak je ranije danas izjavio da je za izgradnju punog profila obilaznice od Batajnice do Bubanj Potoka, odnosno svih šest traka, potrebno još oko dve godine i oko 250 miliona evra. On je rekao da za deonicu od tunela Straževica do Bubanj Potoka nova vlada treba da ratifikuje kredito od EIB-a od 80 miliona evra kao i da obezbedi ostatak sredstava. Prema njegovim rečima za petlju Batajnica je izdvojeno 40 miliona evra, za trasu od Dobanovaca do Batajnice 25 miliona evra, za tri mosta na Ibarskoj magistrali od Orlovače do Straževice 25 miliona evra i još 25 miliona evra koje je vlada obezbedila za tunel Straževica.

    Ranije juče su zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kandidat za predsednika liste „Izbor za bolji život“ Boris Tadić i ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić obišli trasu obilaznice oko Beograda, od Batajničke petlje do tunela Straževica. Na dve deonice bile su angažovane još i fime Planum, Štrabag, Primorje iz Slovenije, Interkop, Ratko Mitrović i Energoprojekt niskogradnja.

    Na petlji Batajnica je jedan most u dužini od 1,5 kilometara, a planirana je izgradnja još jednog mosta za pun profil obilaznice. Krajem 2008. godine je otvorena deonica od Ostružnice do Orlovače.

    Završetkom radova na deonici od Batajnice do Dobanovaca i od Orlovače do tunela Straževica, obilaznica oko Beograda povezana je sa Kružnim putem do Bubanj Potoka i dalje koridorom 10 prema Nišu. Trasa obilaznice oko Beograda je dugačka nešto više od 40 kilometara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE