Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Profit BP pao 18 odsto u prvom kvartalu 2012.

    Energetski gigant „British petroleum“ (BP) je saopštio da je u prva tri meseca ove godine zabeležio pad neto profita od 18 odsto usled velikih troškova za kompenzaciju i pada proizvodnje, što je neutralisalo pozitivne efekte rasta cene nafte.
     

    U saopštenju BP u utorak je navedeno da je u prvom tromesečju oporezovana zarada pala na 5,92 milijarde dolara sa 7,25 milijardi dolara iz istog perioda lani, prenela je francuska novinska agencija AFP.

    Istovremeno su prihodi porasli za devet odsto na 96,70 milijardi dolara, dok je prilagođeni neto profit, koji ne obuhvata promene vrednosti imovine i druge neoperativne faktore, pao za 12,8 odsto na 4,8 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali iznos od 5,10 milijardi dolara.

    Ukupna proizvodnja BP je u prva tri meseca pala za tri odsto na 3,47 miliona barela ekvivalenta nafte.

    Pri tome je pad posledica prodaje dela imovine u pokušaju pokrivanja troškova vezanih za eksploziju naftne platforme u Meksičkom zalivu pre dve godine, u kojoj je poginulo 11 radnika i izlili se milioni barela nafte, pa je britanska kompanija morala da isplati ogroman iznos na ime kompenzacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE